Tett blant de beste kvinnene i Birken

Etter et tett løp rykket sveitsiske Ariane Kleinhans fra de andre konkurrentene, og slo svenske Jennie Stenerhag i en halsbrekkende spurt.

<p><b>SLITEN:</b> Vinner Ariane Kleinhans med startnummer 622 sier hun var forberedt på at dagens ritt kom til å bli tøft, og at hun vil vurdere å forsøke å gjenta årets seier neste år.<br/></p>

SLITEN: Vinner Ariane Kleinhans med startnummer 622 sier hun var forberedt på at dagens ritt kom til å bli tøft, og at hun vil vurdere å forsøke å gjenta årets seier neste år.

Til strålende sol sprintet de beste kvinnene i Birkebeinerrittet inn på olympiastadion i Lillehammer.

Helt fra start var det tett mellom de seks som lå i teten, ved siste passering på Storåsen sto det mellom Jennie Stenerhag, Hildegunn Gjertrud Hovdenak, fjorårets vinner Borghild Løvset, Ariane Kleinhans og Vita Heine.

Kun få sekunder skilte kvinnene før siste innspurt. Da viste Birken-debutanten Ariane Kleinhans fra Sveits krefter og slo svenske Jennie Stenerhag på oppløpet.

– Det er utrolig gøy å vinne dette løpet. Birkebeinerrittet er ganske annerledes fra de rittene jeg vanligvis sykler, og jeg har forberedt meg godt i håp om at dette skulle gå bra, sier Kleinhans til E24.

Hun legger til at hun fredag syklet innspurten av løpet for å finne ut hvor hun skulle sette inn rykket, som forhåpentligvis ville riste av konkurrentene.

– Jeg har forberedt på at det ville bli tøft. Jeg kjenner Jennie godt, og vet at hun er veldig god. Jeg var sikker på at hun kom til å gi meg hard kamp om seieren, og det fikk jeg og, sier Kleinhans.

Vinnertiden endte på 3 timer og ti minutter, altså rundt fire minutter tregere enn året før.

(Saken fortsetter under bildet)

<p><b>OVERFALT:</b> Da Kleinhans kom i mål kastet reporterne fra ulike medier seg over vinneren, som smilte fra øre til øre.<br/></p>

OVERFALT: Da Kleinhans kom i mål kastet reporterne fra ulike medier seg over vinneren, som smilte fra øre til øre.

– Tråkig

Annenplassen svenske Jennie Stenerhag hang på sveitseren helt til mål, og det var ikke helt på tampen at hun foresto at førsteplassen var tapt.

– Det var tråkig. Det var kjempenære. På andre siden av teltet kom hun i mitt felt, og jeg forsto i den siste svingen det ikke skulle gå, sier hun til E24.

Hun synes det er hårreisende at kvinner elite sykler inn i mål med ordinære birken-deltagere, mens menn elite får sykle alene inn mot mål.

– Det er trangt inn mot stadion, og det er folk i veien. I siste kurven skulle en rett foran meg spurte. Jeg forstår ikke hvorfor. Det er helt dumt. Herrene har sitt eget oppløp, sier hun.

<p><b>MINDRE FORNØYD:</b> Andreplassen gikk til Jennie Stenerhag.<br/></p>

MINDRE FORNØYD: Andreplassen gikk til Jennie Stenerhag.

Både Kleinhans og Stenerhag måtte navigere mellom litt større menn, som hadde syklet ut før dem i løypen da de skulle spurte inn til mål. Stenerhag peker på at hun ble liggende litt sperret bak en mann, noe som satte litt stopper for sluttspurten, som gjorde at hun vant Cykel Vasaen og Grenserittet tidligere i sommer.

Da daglig leder i Birken AS, Jo Gunnar Ellevold, gikk bort til Stenerhag og gratulerte med annenplassen kritiserte svensken rittet direkte til ham, og forklarte hvilke problemer hun fikk i innspurten med menneskene i veien.

– Jeg forstår det. Jeg skal se på det til neste år, sa Ellevold, uten å kunne love bedring.

Stenerhaug sa hun imidlertid vil delta neste år.

Vunnet flest ganger

Fjorårets vinner Borghild Løvset lå an til å vinne sitt tredje Birkebeinerritt på rad, og dermed bli en av dem som har vunnet kvinnenes eliteklasse flest ganger. Men da Kleinhaus rykket ifra kort tid før slutt klarte hverken Løvset eller Norges andre håp Hildegunn Gjertrud Hovdenak å henge med den siste biten.

– Jeg viste at om jeg skulle vinne i dag så måtte alt klaffe, og det gjorde det ikke. Jeg er rett og slett bare glad for at jeg klarte å henge med til sluttet, sier Løvset som kom inn til en fjerdeplass på tiden 3.11.07.

Hun legger til at dette er siste året hun kommer til å sykle eliteklassen i Birkebeinerrittet.

– Sykle kommer jeg nok til å gjøre også neste år, men det blir ikke i eliteklassen, sier Løvset til E24.

<p><b>HOLDT IKKE:</b> Borghild Løvset var en av favorittene til å vinne årets Birkebeinerritt, dessverre holdt det ikke helt inn til mål.<br/></p>

HOLDT IKKE: Borghild Løvset var en av favorittene til å vinne årets Birkebeinerritt, dessverre holdt det ikke helt inn til mål.

Sykler kanskje igjen

Sveitsiske Kleinhans som stakk av med dagens seier deltok i Birkebeinerrittet for første gang, og sier hun vil vurdere å gjøre det igjen.

– Norge er utrolig vakkert, og Birkebeinerrittet er et av verdens største og viktigste ritt for terrengsykkel, sier Kleinhans.

Hun legger til at hun har fått god hjelp av tidligere Birken-vinner Lars-Ragnar Manengen, som blant annet viste henne hvor det kunne være lurt å legge inn dagens rykk, som også skulle bli avgjørende for seieren.

– Nå skal jeg tilbake til Lars-Ragnar og feire seieren. Det tror jeg skal bli en fin kveld, sier Kleinhans og smiler.

Neste ut

Klokken 15.30 setter herrenes eliteklasse av gårde fra Rena. De er ventet i mål klokken 18.30.

– Mye kan skje i dag, og det er mange ulike scenarioer. Om det blir løyperekord er helt irrelevant for dagens ritt. Første mann i mål gjelder, uavhengig av hvilken tid, sier fjorårets vinner av eliteklassen for menn Frederik Wilmann til E24.

Feltet er et av de sterkeste i historien, med blant annet den danske mesteren Sören Nissen og flere andre kjente terrengsyklister som skal kjempe om seieren. Wilmann sier han håper det blir et hardt ritt.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå