Utradisjonell juletorsk

Ferskvannskreps, torskerygg og ananas er hovedingrediensene i helgens treretters.

Publisert:

Er det noe annet som frister idag? Prøv vårt matsøk i høyrespalten.

Forrett

Kremet suppe av ferskvannskreps med dillskum.

4 porsjoner (35 min)

1 pk ferskvannskreps
1 ss olje
1 hakket løk
3 ss tomatpuré

3 dl hvitvin
6 dl fiskekraft
2 dl kremfløte
Salt og pepper

1 dl lettmelk
1 ts sitronsaft
1 ss hakket dill

Slik gjør du:

Rens ferskvannskreps og sett krepsehalene til side. Brun skall i olje sammen med løk og tomatpuré. Ha over vin og kraft og kok i 15 min. Sil suppen over i en annen kjele. Ha i fløte og smak til med salt og pepper.

Ha melk, sitronsaft og dill i en kjele og varm opp. Pisk opp til et skum. Anrett suppe med krepsehaler og dillskum i dype tallerkener.

Tips: Prøv å lage suppen med reker, hummer eller sjøkreps. Servér med godt brød.

Vinanbefaling:

Ferskvannskreps matcher fint med en ueiket eller moderat eiket hvit burgunder, f.eks. en chablis, mens både løk og tomatpuré trenger en vin med en viss syre. Et alternativ kan være en spansk albariño som både har både fylde og syre til å håndtere denne retten. Gode valg er Hautes Côtes de Beaune Champs Perdrix 2004 fra Jean-Marc Devevey (#32041, kr 171), Chablis Vieilles Vignes 2005 fra Gérard Tremblay (#44623, kr 165,60), Albariño 2005 fra Pazo de Señorans (#45348, kr 158,80) og Tvronia Albariño 2005 fra Quinta Couselo (#55041, kr 175).

Hovedrett

Torskerygg med stekt rødkål og sennepsjy.

4 porsjoner (35 min)

800 g mandelpoteter
1/2 dl olje
Salt og pepper
4 torskeloins à 180 g
8 cherrytomater med stilk

400 g rødkål i strimler
4 ss sukker
4 ss eddik

1 pose rødvinsaus
2 ss sennep, grov
20 rosenkål

Slik gjør du:

Del poteter i to og ha dem i en langpanne. Hell over olje, salt og pepper. Stek i ovn på 200 °C i 15 min. Ha fisk og tomater i pannen med poteter og stek videre i 10 min.

Stek rødkål i olje. Ha over sukker og eddik og kok inn væsken i kålen.

Lag saus som anvist på pakken. Smak til med salt, pepper og sennep. (Ha evt litt rødvin i sausen). Kok rosenkål mør og servér til.

Tips: Det går fint å bruke laks, kveite eller steinbit i denne retten.

Vinanbefaling:

Torsk er i utgangspunktet en mager fisk og kan derfor matches med både rødvin og hvitvin. Cherrytomatene krever på sin side en vin med en viss syre. Rødkålen er med sitt innhold av eddik og sukker ikke særlig vinvennlig, og det beste valget blir derfor en syrlig hvitvin med et lite streif av sødme, ideelt sett en riseling fra Frankrike, Tyskland eller Østerrike. Prøv f.eks. Riesling Hatschburg 1999 fra kooperativet i Pfaffenheim (#20208, kr 199), Riesling Hohenrain 2004 fra Jakob Jung (#13935, kr 215,30), Zöbinger Heiligenstein 2002 fra Bründlmayer (#32077, kr 199,80) eller Riesling Kellerberg Smaragd 2004 fra Bäurl (#10985, kr 196,20).

Dessert

Chilibakt ananas med vaniljekaramell.

4 porsjoner (1 time)

4 miniananas
1 rød chili i ringer
1 vaniljestang, frøene
1 sitron, saft og skall
3 dl sukker
3 dl vann

Slik gjør du:

Skrell ananas og ha i en ildfast form sammen med chili, vanilje, sitronsaft og -skall, sukker og vann.

Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ovn på 225 °C i ca 40 min eller til ananasen er myk helt igjennom.

Sil sausen over i en kjele og kok til en tykk saus. Varm ananasen i ovn på 200 °C. Sett en ananas midt på hver tallerken, hell sausen over.

Tips: Servér gjerne med vaniljeis og tropiske frukter.

Vinanbefaling:

Vinen bør ha nok sødme til å matche rettens innhold av sukker og chili, mens sitronsaft og -skall fordrer en vin med en viss syre. Aromatis sett kan man gjerne velge en vin med preg av tropisk frukt, og en edelsøt østerriksk vin fra området rundt Neusiedlersee bør være et godt valg, forutsatt at den har god syre. Gode valg i dagens liste er Cuvée Beerenauslese 2004 fra Kracher (#44730, 37,5 cl kr 149,90) og Ruster Ausbruch 2002 fra Günther Triebaumer (#20725, 37,5 cl kr 249,90).

For mere matstoff og flere oppskrifter kan du besøke Peppernet.no.

Publisert: