Stram og saftig syditaliener

Sjekk ukens vin på Eksklusiv.

Publisert:

I nyere historisk tid, dvs. de siste ca hundre år, har det stort sett vært Nord-Italia, inkludert Toscana, som har frontet Italias kvalitetsvinproduksjon. Syd-Italia var den klart fattigste delen av landet, og fokus var derfor på å produsere store mengder billigviner.

Forandringer

I takt med den generelle økonomiske utviklingen og ikke minst utviklingen innen italiensk kvalitetsvin generelt, har det skjedd store forandringer i Syd-Italia, og her har regionen Campania hatt en sentral rolle.

Et av de mest suksessrike vinforetak i denne prossessen har vært Campanias Feudi di San Gregorio. Firmaet ble etablert for mindre enn 20 år siden, men har i løpet av denne perioden plassert seg som et av de toneangivende firmaene i regionen.

Valuta for pengene

Vinstilen er generelt moderne, med søtladen frukt og mye eik – kanskje ikke det vi setter aller høyest – men to av husets rimeligste viner har friskere fruktpreg, og har slått godt an her hjemme. Det gjelder rosévinen Rosaura – den mest solgte italienske rosévinen i Norge – og Beneventano Rosso. Sistnevnte er i nylanserte årgang 2006 ukens vin; den har neppe vært bedre enn den er nå, og den gir svært god valuta for pengene.

Les også: Gode og rimelige italienere fra 2006

Beneventano Rosso 2006

Feudi di San Gregorio, Campania

#46589, kr 99,90

Fremstilt av aglianico, piedirosso og sciasinoso. Mørk, frisk og fruktig campaniavin med innslag av mørke bær, mørke plommer og et streif av krydder og lær på duft. Saftig, rik og pent syrlig vin med fast tanninstruktur og stram finish.

Mat: Lam, okse, vilt

Flere saker om vin finner du på Vinforum

Publisert: