Typisk helgetreretter

Grillet svineburger "de luxe" med paprikacrème, er helgens treretters på Eksklusiv24.

Publisert:

Forrett

Bruschetta med tomat og gratinert chèvre.

4 porsjoner (20 min)

4 ss balsamicoeddik
1 ss sukker
2 ss olivenolje

2 ss olivenolje
4 skiver godt landbrød
1 hvitløkfedd
4 skiver chèvre
Salt og pepper

Ruccula
2 tomater i små biter
12 oliven

Slik gjør du:

Kok sammen balsamico og sukker til sirup. Bland i olje.

Sprinkle olje over brødskivene og grill eller rist skivene til de er sprø. Gni inn skivene med hvitløkfedd.

Gratinér chèvreskivene i ovn. Ha på salt og pepper. Anrett brødskiver med ruccula, tomat, oliven og chèvre. Hell over balsamico og olje.

Tips:

Servér gjerne med bakte småtomater, skinke, basilikum og urteolje.

Vinanbefaling:

Tomater, balsamico og olivenolje krever en vin med en viss syre, og chèvren en vin med en viss smakskraft. Siden retten har sine røtter sentralt i Italia vil et naturlig valg være en vin fra samme område. Prøv f.eks. Assisi Grechetto 2006 fra Sportoletti (#44698, kr 119,90) eller Vernaccia di San Gimignano 2006 fra Panizzi (#44204, kr 149,90).

Hovedrett

Grillet svineburger “de luxe” med paprikacrème.

4 porsjoner (40 min)

3 røde paprikaer

2 ss crème fraîche
Salt og pepper


600 g svinefarse
4 ts provencekrydder
2 hvitløkfedd, presset
1 egg
4 skiver foie gras
2 bakepoteter i skiver
8 loffskiver
1 avokado i skiver

2 tomater i skiver, gjerne gul og rød
1 rødløk i skiver
4 skiver bacon, sprøstekt
1 neve basilikum

Slik gjør du:

Grill paprikaene i ovn på 250 °C til de er sorte. Trekk av skinnet og miks sammen med crème fraîche til puré. Smak til med salt og pepper.

Bland sammen farse med provencekrydder, hvitløk, salt, pepper og egg. Form 4 eller 8 kaker og grill dem i grillpanne sammen med foie gras og potetskiver til alt er gjennomstekt. Grill loff- og avokadoskivene.

Legg alle ingrediensene mellom loffskivene. Stikk eventuelt en grillpinne gjennom slik at det ikke detter sammen. Garnér med basilikumblader og paprikacreme.

Tips:

Servér gjerne med litt ekstra salat til.

Vinanbefaling:

I utgangspunktet kan denne retten matches med både hvitvin og rødvin, men skivene med foie gras gjør at valget faller på en hvitvin. Fettinnholdet krever en vin med en viss alkoholstyrke og burgerens tilbehør en vin med en viss smakskraft. En kraftig riesling, chardonnay eller grüner veltliner burde alle fungere bra, f.eks. Riesling 2005 fra Trimbach (#888, kr 139,90), Chardonnay Fair Trade 2005 fra Thandi (#44339, kr 139,90) eller Grüner Veltliner Kamptaler Terrassen 2006 fra Bründlmayer (#46487, kr 139,90).

Dessert

Rabarbrasuppe med ingefæriskrem og jordbær.

4 porsjoner, (40 min + 3 timer ventetid)

Rabarbrasuppe:
8 dl rabarbrasaft, konsentrert
1 vaniljestang, delt
4 rabarbra, skrelt og delt

Ingefæriskrem:
300 g rabarbra i biter
1 1/2 dl sukker
2 ss vann
150 g mascarpone
1 1/2 dl kremfløte
10 biter syltet ingefær i biter

2 dl jordbær
1 dl rabarbra i biter
12 friske mynteblader

Slik gjør du:

Suppen: Ha saft og vaniljestang i en kjele samme med rabarbrabiter. Kok på svak varme i ca 10 min. Sil suppen over i en bolle og sett kaldt.

Iskremen: Ha rabarbrabiter i en kjele sammen med sukker og vann. Kok under lokk i 5 min. Ha blandingen i en mikser og kjør til puré. Sett kaldt. Bland sammen rabarbrapuré med mascarpone, fløte og ingefær. Kjør i ismaskin eller frys inn i plastboks, rør da av og til i isen slik at den ikke blir steinhard.

Servering: Kutt jordbærene i biter og legg i dype tallerkener sammen med rabarbrabiter og mynteblader. Hell over suppen og ha en kule is på toppen. Pynt med mynte og litt rabarbraskall.

Tips:

Smak gjerne til suppen med kanel eller kardemomme.

Vinanbefaling:

Rabarbradesserter kan være vanskelige å sette vin til, men en vintype som har vist seg velegnet er de relativt sjeldne edelsøte viner av blauer wildbacher fra Weststeiermark i Østerrike som med sin distinkte syre matcher syrligheten i rabarbraen. Eneste tilgjengelige vin av denne typen i dagens lister er Ganz a Siassa Schilcher Beerenauslese 2005 fra Strohmeier (#49133, 37,5 cl kr 239,90). Den er til gjengjeld av strålende kvalitet.

For mer matstoff og flere oppskrifter kan du besøke Peppernet.no.

Publisert: