Sommerlige retter med melon
Tre spennende retter med smak av sommer.
Hovedrett
Blandet salat med grillet melon og gorgonzola
4 porsjoner (30 min)
1 dl balsamicoeddik
4 ss sukker
12 melonbiter1 ss olje
Salt og pepper
8 never blandet salat
12 aprikoser
1 dl nøtter, ristede
160 g gorgonzola i biter
4 ss olivenolje
4 ss sitronsaft
1 neve krutonger
Friske urter til pynt
Slik gjør du:
Kok sammen eddik og sukker til sirup.
Pensle melonbitene med olje og grill på begge sider i grillpanne. Salte og pepre.
Ha balsamicosirup på fire tallerkener. Anrett salat med melon, aprikoser, nøtter og gorgonzola oppå. Hell på olje og sitronsaft. Ha til slutt over krutonger og friske urter.
Tips:
Ha gjerne litt kokte grønnsaker eller grillede potetskiver i salaten.
Vinanbefaling:
Saltet i gorgonzolaen og sødmen i balsamicosirupen krever en hvitvin med litt restsødme for å matche, og rettens moderate fettinnhold tilsier en vin uten for mye alkohol. En frisk tysk riesling av typen kabinett blir førstevalget, og tre gode utgaver er Gutsriesling 2002 fra Geltz Zilliken (#41104, kr 141,10), Brauneberger Juffer Riesling Kabinett 2007 fra Fritz Haag (#47146, kr 179,90) og Kallstadter Steinacker Riesling Kabinett 2004 fra Koehler-Ruprecht (#49083, kr 129,80).
Hovedrett
Melonsuppe med kylling og scampi
4 porsjoner (30 min + 1 time ventetid)
1 liten galiamelon, grønn
1 liten cantaloupemelon, orange
2 dl hvitvin
2 beger yoghurt naturell
1/2 dl kremfløte
1 hvitløkfedd, presset
1 dl frisk mynte
1 rød chilipepper, finhakket
Salt
Spyd:
2 kyllingfileter
12 scampi
2 ss chilisaus
Mynte til pynt
Slik gjør du:
Del melonene i to. Lag noen pene kuler med kulejern. Hul ut melonene og kjør resten av melonkjøttet med de andre ingrediensene i en kjøkkenmaskin. La suppen stå kaldt noen timer, skallene også.
Skjær kyllingfiletene i biter og sett dem på spyd med scampi. Pensle med sausen. Legg spydene på en smurt, aluminiumsfoliekledd stekeplate. Stek dem i ovnen under grillen i ca 3 min på hver side. Pensle under steketiden.
Sil suppen og servér den iskald i skallet med varme spyd og melonkuler. Pynt med mynte.
Tips:
En frisk suppe, som smaker ekstra godt på varme sommerdager.
Vinanbefaling:
I utgangspunktet vil det passe best med en hvitvin til denne retten pga. innslaget chili, og vinen bør ha en distinkt fruktsødme eller et lite streif av sukker for å balansere chilien. Innslaget av melon krever friskhet og både kylling og scampi krever en vin med en viss smaksintensitet. To gode valg kan være en spansk Albariño eller en syditaliensk Fiano. Et alternativ blir å velge en rødvin med lite tanniner og matchende fruktsødme, f.eks. en norditaliensk Santa Maddalena. Prøv f.eks. Albariño 2007 fra Pazo de Señorans (#45348, kr 165,90), Fiano di Avellino 2006 fra Ciro Picariello (#50647, kr 159,90) eller Santa Maddalena Classico Huck am Bach 2007 fra Kellerei Bozen (#55081, kr 153,60).
Dessert
Melon- og bringebærsalat med mynteiskrem
4 porsjoner (20 min + 1 time ventetid)
4 dl vaniljeiskrem
1 ss mintekstrakt
2 dl mynteblader
4 dl melonkuler
2 dl bringebær
Mynte til pynt
Slik gjør du:
Miks sammen iskrem, ekstrakt og mynteblader til en grønn iskrem, sett i fryseren i en time.
Fordel melon og bringebær i fire glass, skåler eller tallerkener. Ha en kule iskrem på og pynt med mynteblader.
Tips:
Servér gjerne med bringebærsaus.
Vinanbefaling:
Iskrem er vanskelig med vin, og det trengs normalt en vin med et visst alkoholinnhold for å "trenge gjennom" kulden fra iskremen. Vinen trenger friskhet og syre for å matche frukten og bør ikke være altfor søt i forhold til sødmen i maten. En frisk og ungdommelig søtvin fra f.eks. Østerrike eller Loire skulle fungere godt. Prøv f.eks. Zantho Beerenauslese 2006 (#49445, 37,5 cl kr 139,90), Kracher Cuvée Beerenauslese 2005 (#44730, 37,5 cl kr 154) eller Coteaux du Layon Vielles Vignes 2006 fra Domaine des Sablonnettes (#49213, kr 199,90).
For mer matstoff og flere oppskrifter kan du besøke Peppernet.no.