Hvert år oppsummerer vi høydepunktene som har satt preg på matåret vårt. Her er listen over fjorårets beste retter.
2021 var nok et merkelig år med en pandemi som begrenset hvor mye vi fikk reist, men noen turer ble det likevel utenfor Skandinavia, blant annet til Estland, Hellas, Belgia, og USA.
Vi har sett gjennom alt vi spiste i løpet av fjoråret, selvsagt på noen av verdens beste restauranter, og kommet frem til en liste over de 25 beste rettene.
Dette representerer på mange måter også de 25 beste restaurantene vi besøkte, så bruk det gjerne som inspirasjon for din neste reise.
Listen finner du lenger ned i saken.
Mattrendene i 2021
Restauranter i dag er ekstremt kreative, men det er også tydelig at mange lar seg inspirere av hverandre.
Det var to retter vi så på menyen så mange ganger i fjor at vi mot slutten av året ble overrasket hvis de ikke sto på menyen til en restaurant: Baba au rum og chawanmushi.
Vi så variasjoner av disse to rettene på restauranter over hele verden.
2021 var også året hvor Birria tacos fikk sine «15 minutes of fame», kombinasjonen fried chicken og kaviar dukket igjen opp i rampelyset og alkoholfrie drinker trådte for alvor frem fra skyggen. Man trenger heldigvis ikke lenger å nøye seg med brus eller limonade om man ikke vil drikke alkohol på restaurant
Hva vil 2022 bringe?
Vi tror plantebaserte alternativer vil bli stadig mer populære, og at flere restauranter vil slutte å servere kjøtt.
Fine dining-restauranter som Eleven Madison Park i New York og ARK i København har allerede vist veien ved å tilby veganske menyer, og Geranium med sine tre Michelin-stjerner har annonsert at de vil innlede det nye året med en splitter ny kjøttfri smaksmeny.
I Skandinavia er vi så heldige at bærekraft spiller en viktig rolle når restauranter tar avgjørelser, og vi håper at denne trenden vil ta av verden over.
Bærekraft handler dog ikke bare om økologiske råvarer og redusert matsvinn (selv om det er svært sentralt!), men også om mer humane arbeidsforhold, -vilkår og -timer. En forbedring på dette området lar seg neppe gjennomføre uten økte priser for forbrukere, så vi håper at folk har forståelse for at det koster mer å lage og servere mat enn det vi faktisk betaler i dag.
De 25 beste rettene vi smakte i fjor
Vi pleier ikke å rangere guidene våre, men vi gjør et unntak for denne listen.
Ha dog i mente at det ikke er langt mellom nummer 25 og nummer 11 – så ikke legg for mye i plasseringen. Alle disse rettene er høydepunkter fra de beste restaurantene vi spiste på i fjor. Vi håper det inspirerer!
Nr. 25 – Frites Atelier i Antwerpen, Belgia
Belgia og fries er nærmest synonymer, og vi smakte flere varianter mens vi var der. Favoritten vår var utvilsomt Frites Atelier – friessjappa til Sergio Herman.
Disse er riktignok mer sofistikerte enn de du får servert på et vanlig gatekjøkken, men de ligger uansett flere hakk over andre konkurrenter. De er rett og slett de beste vi noen gang har smakt i denne kategorien.
Og i likhet med de fleste eksepsjonelle fries er de trippelfritert. Et løvtynt, sprøtt skall omgir den varme potetmosen inni.
Stedet kan tilby en haug av dipper, for eksempel, majones, trøffelmajones, bearnaise og ketchup.
Nr. 24 – Loukoumades Ktistakis i Athen, Hellas
Hvis du er glad i søtsaker vil du elske loukoumades.
Disse tradisjonelle greske donutene er små, hule kuler som er sprø utenpå og varme og myke inni. De toppes med kanel og sesamfrø, og som med de fleste greske desserter blir de dynket i sirup.
Donutene er så saftige at sirupen eksploderer i munnen når du biter i dem.
Loukoumades Ktistakis har holdt det gående siden 1912 og er en av de siste gjenværende restaurantene som serverer tradisjonelle loukoumades.
Nr. 23 – De Mi Tierra i Oslo, Norge
Det argentinske paret Romina Yanarello og Nico Perland hadde bakgrunn fra fine dining før de startet De Mi Tierra som lockdownprosjekt. De lagde først empanadas hjemme på sitt eget kjøkken og syklet rundt til kundene for å levere dem.
Nå har De Mi Tierra en egen butikk i Via Village, den nye mathallen i Oslo.
Dette er utvilsomt de aller beste empanadaene vi noen gang har smakt – frityrstekte og sprø utenpå med varmt fyll inni. Noen av smakene du kan velge mellom, er ost og skinke, kremet mais, oksekjøtt, kylling og sopp og ost.
Nr. 22 – Seks i København, Danmark
En av de beste nye restaurantene i København i fjor var Seks.
På den koselig kafeen i sentrum, serverer de polske foodiene og globetrotterne Monika og Jan Pawlak mat inspirert av de mange reisene sine.
Menyen endres ofte, men ostekaken er et fast innslag – du finner alltid minst én smaksvariant bak disken (så sant den ikke er utsolgt). Vi har smakt ostekake med gresskar, sjokolade og solbær, mango og pistasj, men den klassiske ostekaken har en helt spesiell plass i hjertet vårt. Dette er ganske enkelt den beste ostekaken vi noen gang har spist.
Nr. 21 – Selma i København, Danmark
Selma er konsekvent vår topp-anbefaling for smørrebrød i København.
Vi elsker den moderne vrien deres på denne tradisjonelle danske spesialiteten, og hvordan de kreativt tar i bruk sesongens ingredienser.
Vi er spesielt fascinert av tomatsmørbrødet med tomater tilberedt på forskjellige måter (friske, tørkede og syltede), med sprø rugkjeks og en krem av sitrontimian og timianpepper på husets hjemmebakte rugbrød.
Nr. 20 – Rule of Thirds i New York City, USA
Vi forelsket oss i maten på Rule of Thirds i Williamsburg i Brooklyn under en solfylt søndagsbrunsj for noen uker siden.
Sandoer i japansk stil har stått på mange menyer de siste årene, men Rule of Thirds tamagosando er en av de beste vi har spist utenfor Japan.
En luftig japansk omelett blir servert på ristet japansk milk bread med misomajones og yuzuagurker. Kremete og frisk, med herlige teksturer – myk og saftig.
Nr. 19 – Kostas i Athen, Hellas
Den beste gatematen vi spiste i Athen, fant vi på Kostas, et sted som har vært i drift siden 1950.
Vi elsket de rene smakene i den tradisjonelle souvlakien deres. Den var så god at vi måtte dra tilbake hit flere ganger i løpet av reisen.
Her må du regne med å stå i kø en halvtime, men det er verdt det!
NB: Det er to steder som heter Kostas i sentrum av byen, men hvis du er souvlakipurist, er det Kostas i Pentelis 5 du skal gå til.
Nr. 18 – Brace i København, Danmark
Et av de beste brødene vi fikk servert dette året, fikk vi på den nordisk/italienske restauranten Brace i København.
Kjøkkensjef Nicola Fanetti bakte en hybrid mellom focaccia og sfincione – et luftig brød som dampes før det bakes og blir til en kreasjon som minner om en karamellisert donut.
Etter bakingen pensles den med lønnesirup, drysses med rosmarin og havsalt og serveres med solbærsmør til – den perfekte balanse mellom søte og salte smaker.
Nr. 17 – Frederiksminde i Præstø, Danmark
Vi bodde på Hotel Frederiksminde en helg, i den sjarmerende byen Præstø en times tid fra København.
Kjøkkensjef Jonas Mikkelsens sesongbaserte smaksmeny er en hyllest til lokale danske produsenter.
Yndlingsretten vår denne kvelden var en terte med løyrom, krem av sauemelk, hasselnøttolje og hvit asparges. Sprøtt, kremete, friskt og aldeles nydelig!
Nr. 16 – Lis Mejeri i Falkenberg, Sverige
Den mest overraskende (og morsomste) matopplevelsen vi hadde i året som gikk, var på Lis Mejeri i Sverige.
Vi vil ikke røpe for mye om dette måltidet (overraskelsesmomentet er halve moroa!), men vi kan avsløre at kokkens søte lille datter er en del av velkomstkomiteen, et av bordene er en gammel hestekjerre, og du kan oppleve alt fra sang, til dans og bingo mens du spiser.
Dette er både middag og show – men maten er verdt et besøk i seg selv.
Yndlingsretten vår var desserten, en speltkake med salt karamell med iskrem av ristet hvete og marinerte jordbær. Ta deg en tur til dette gamle meieriet i 2022.
Nr. 15 – Chez Ma Tante i New York City, USA
Pannekaker er en rett vi sjelden bestiller på restaurant siden Kaitlin lager kjempegode amerikanske pannekaker hjemme.
Men bildene vi hadde sett på Instagram av pannekakene hos Chez Ma Tante i New York var for fristende til å la være.
Heldigvis var det samsvar mellom bilder og virkelighet, for dette er de beste pannekakene vi noen gang har spist. De er tykke og luftige med en sprø kant fra varmebehandlingen i støpejernspannen, dynket i lønnesirup, og toppet med en stor klatt smør.
Nr. 14 – Alice i København, Danmark
Nevnte vi at vi bor rett ved siden av et av verdens beste bakerier?
Du finner oss som regel på Alice flere ganger i uken, enten vi mesker oss med lekkert bakverk eller nyter den himmelsk gode isen deres.
Dette året falt vi pladask for stedets brunsviger. Den er en slags hybrid mellom kaffebrød og kanelbolle – spenstig gjærdeig med lommer av kaffeinfusert brunt sukker.
Alices versjon av dette tradisjonelle bakverket fra Fyn bruker croissantrester i deigen for en mer smørete smak, og det lette drysset av revet appelsinskall på toppen tilfører en syrlig snert.
Nr. 13 – Thai Diner i New York City, USA
Tidligere Uncle Boon’s i NYC er nå blitt til Thai Diner, men serverer fortsatt mange av de samme signaturrettene som forgjengeren.
Her er du nødt til å smake Thai Diner egg sandwich som blir servert til brunsj frem til klokken 17.
Komboen av eggerøre, sai oua (thailandsk urtepølse), amerikansk ost og thaibasilikum i en hjemmebakt roti er den perfekte blanding av det thailandske og det amerikanske kjøkken.
Dypp sandwichen i chili nam jim-sausen og drøm deg bort fra Manhattan for et øyeblikk.
Nr. 12 – ÄNG i Tvååker, Sverige
I 2021 spådde vi at ÄNG ville få sin første Michelin-stjerne – og det fikk de!
Kjøkkensjef Filip Gemzell og teamet hans har også vunnet priser for arbeidet sitt med bærekraft.
Smaksmenyen består først og fremst av ingredienser fra nærområdene og lokale svenske bønder. ÄNG bruker kreative erstatninger for ingredienser som ikke er lett tilgjengelige i Sverige.
For eksempel bruker de solarisdruer i stedet for sitron for å tilføre syre, siden stedet ligger på en vingård. Den lokale druen spilte en viktig rolle i desserten, solarisdrueterte, som var et høydepunkt i måltidet, og en artig nordisk vri på den klassiske sitronterten.
Nr. 11 – Francie i New York City, USA
Francie i NYC er kanskje mest kjent for hovedretten av and, men det er først og fremst deres côte de boeuf vi vil anbefale.
Kjøttet var perfekt stekt og mørt med en fettmarmorering som gjør at det smelter på tungen.
Prislappen er i overkant av 2000 kroner, men retten kan deles mellom fire personer, så vi vil påstå at den er verdt det.
Biffen serveres med en lett og luftig lønnesiruphollandais. Kombinasjonen av søtt og salt løftet denne retten til verdensklasse. De trippelfriterte friesene var heller ikke til å kimse av.
Nr. 10 – Lofoten Food Studio i Ballstad, Norge
Det aller beste måltidet vi spiste i Norge i fjor var på Lofoten Food Studio i Ballstad.
Kjøkkensjef Roy Magne Berglund har bygd om garasjen sin til et kjøkken og lagd en fine dining-restaurant hjemme hos seg selv.
I denne kulinariske lekegrinden setter han sammen smaksmenyer inspirert av de fire årstidene, med lokale ingredienser fra Lofoten. Rundt kjøkkenbenken med tolv sitteplasser kan du like gjerne møte lokale matelsker som foodies fra hele verden.
Kjøkkensjef Berglund er et one-man-show som både koker mat, serverer vin, og rydder og vasker samtidig. Menyens høydepunkt var kveite toppet med en gelé av eple og sellerirot, servert med en saus av blåskjell, persille og purreolje.
Nr. 9 – Barbarea i Tallinn, Estland
De to mest spennende restaurantkonseptene i Tallinn akkurat nå er Karjase Sai og Barbarea fra eier, kjøkkensjef og sjefsbaker Kenneth Karjane.
Estlenderne har lenge stått i kø for å kjøpe surdeigsbrødet og bakverket på Karjase Sai, og nå har bakeriet nylig utvidet med et kveldskonsept, Barbarea, som serverer småretter, pizza og naturvin.
Det luftige surdeigspitabrødet, som serveres varmt fra den vedfyrte ovnen med en kremete hummus ved siden, var et høydepunkt. Hvis vi bodde i Tallinn, ville vi spist på Barbarea hver uke!
Nr. 8 – The Four Horsemen i New York City, USA
Vi ble overrasket første gang vi hørte at en naturvinbar i Brooklyn hadde fått en Michelin-stjerne, men etter et måltid på The Four Horsemen skjønte vi hvorfor.
Dette var det beste måltidet vi spiste i New York sist gang. Det er vanskelig å velge en favorittrett (vi hadde lyst til å bestille mer av alle rettene på menyen), men en av dem som skilte seg ut, var ricottatoasten med karamellisert purreløk og ansjos fra Cantabria.
Det kan virke som en enkel rett, men vi har smakt mange varianter av ricottatoast i årenes løp, og denne gjorde virkelig susen. Søtt og salt, luftig og sprøtt – og ante vi et snev av brunet smør i purren? Til å få vann i munnen av!
Nr. 7 – Win Son Bakery i New York City, USA
Den beste rettens vi spiste i New York var imidlertid eggesandwichen laget med scallion pancake på Win Son Bakery.
Den minnet om en quesadilla og var proppet full av ost. Faktisk var den så god at vi umiddelbart bestilte en ny så snart vi hadde spist opp den første.
Sandwichen ble servert med stedets signatursaus Ginger Deluxe (en blanding av kewpiemajones, ingefær, vårløk, eplesidereddik, soyasaus og hvitløk) som var så smakfull at vi kjøpte med oss en flaske hjem.
Nr. 6 – Alouette i København, Danmark
For de som kjenner oss godt er det ingen hemmelighet at restaurant Alouette er blant våre favorittsteder i København.
Det er som regel det første stedet vi anbefaler når noen spør oss om hvor de bør feire en spesiell anledning i byen. Maten er selvsagt viktig, dog er menneskene og opplevelsen de skaper mist like viktig!
Men selv om de hadde skrudd ned musikken, fjernet diskolysene, champagnepistolen og den fargerike graffitien på veggene, og lagt om til stiv og formell service (vi håper virkelig ikke de gjør det!), ville vi fortsatt gått hit – bare for matens skyld.
Den retten som utmerket seg mest for vår del dette året, var Alouettes egen vri på chawanmushi (japansk eggekrem).
Et lag av søl (rødalge) lå i bunnen, med eggekrem, sprøstekt kyllingskinn, røkt kyllingkraft, puffet bygg, ramsløkkapers og ostesaus over. Retten var en hyllest til livet til en kylling fra Hegnsholt, en lokal dansk gård som forsyner Alouette med egg.
Nr. 5 – The Jane i Antwerpen, Belgia
Et gammelt kapell er forvandlet til en av verdens mest spektakulære spisesaler. The Jane ble rangert som nr. 66 på The World’s 50 Best Restaurants i 2021. Et måltid her er virkelig en religiøs opplevelse – og helt på topp av det vi spiste i Antwerpen.
Kjøkkensjef Nick Bril og teamet hans hadde utarbeidet en nydelig smaksmeny hovedsakelig basert på sjømat.
Yndlingsretten vår var en porsjon med verdens største kamskjell (selvsagt fra Norge), med en løkkrem, hollandés, steinsopp, svart trøffel, sellerirot, svinekjake og sherryskum.
Nr. 4 – Speilsalen i Trondheim, Norge
Dette året fikk vi en unik mulighet til å spise ferske håndplukkede kamskjell rett fra havet da vi besøkte en dykkerbåt ved Frøya.
Vi elsker de rene smakene i denne flotte norske råvaren, men det aller beste var da vi fikk servert de samme kamskjellene på stjernerestauranten Speilsalen på Britannia Hotell i Trondheim.
En av kjøkkensjef Christopher Davidsens signaturretter er kamskjell stekt i pannen med masse Rørossmør, servert med en sellerirotmousse, kålrot, Baerii-kaviar og toppet med en smørsaus av tindved med chili.
Michelin-restauranter er dyre, men når råvarer løftes til dette nivået forstår man hvorfor!
Nr. 3 – Alchemist i København, Danmark
Alchemist blir bare bedre og bedre for hver gang vi besøker den storslåtte restauranten i København.
Dette er utvilsomt en av verdens beste restauranter, og en av de mest utrolige matopplevelsene man kan oppleve noe sted.
Noen av rettene kan være vanskeligere å svelge enn andre (du får, for eksempel, servert sommerfugler og glassmanet), men de fleste av rettene er ren nytelse.
Kjøkkensjef Rasmus Munk serverte blant annet lobster roll – hummersandwich – med en egen vri: Hummersalat i superluftig brød formet som en hummerklo servert med tomatsmør. Her er det fare for at du slikker tallerken ren!
Nr. 2 – Delta i Athen, Hellas
Hellas er på vei opp som en spennende kulinarisk destinasjon, mye takket være Delta.
Midt under pandemien bestemte Thanos Feskos (tidligere assisterende kjøkkensjef på Geranium i København) og George Papazacharias (som blant annet har jobbet på Maaemo og Under i Norge) seg for å dra hjem til Athen igjen og åpne en restaurant byen aldri har sett maken til før.
Inspirert av tiden sin i nordiske restauranter bruker de bare lokale greske ingredienser, og mange av dem sanker de selvsagt selv i skogene utenfor Athen.
Det er vanskelig å velge en favoritt blant de manfe kreative rettene på smaksmenyen vi fikk servert på Delta, men den mest minneverdige var faktisk brødet.
En surdeigsbrioche ble stekt på grillen og penslet med fermentert steinsopphonning før servering. Steinsoppbrødet ble servert med en salsa av coppaskinke, svineøre (for krønsj!), brunet smør og gresk eddik. Bedre brød fikk vi ikke i 2021.
Nr. 1 – Hof Van Cleve i Kruisem, Belgia
Kjøkkensjef Peter Goossens er det belgiske svaret på vår egen Eyvind Hellstrøm.
Hof van Cleve fikk sin første Michelin-stjerne i 1980-årene, den andre i 1990-årene og den tredje i 2005 – og den er fremdeles en av de beste restaurantene i Belgia (rangert som nr. 36 i The World’s 50 Best Restaurants 2021).
I motsetning til mange kokker som opplever slik suksess, så finner du fremdeles Goossens glad og fornøyd på kjøkkenet hver dag – det er tydelig at han elsker jobben sin, og det gjenspeiler seg i maten.
Vi ble spesielt imponert over dessertene. Den vi likte aller best, var en sjokoladekule med pekanmarsipan i midten og en saus av tindved, bergamott, eple og vanilje.
Her er det en ypperlig balanse mellom søte, salte, nøttaktige, fruktige og syrlige smaker – et perfekt eksempel på det høye nivået på Goossens matlaging.
Hof van Cleve var vårt aller beste måltid i 2021.
Hva var dine yndlingsretter i 2021? Del dem i kommentarfeltet!