Klisne bestselgere

Vinekspert Arne Ronold feller en hard dom over klissete viner på toppen av bestselgerlistene på Vinmonopolet.

Publisert:

Vinmonopolet offentliggjorde nylig listen over de 500 mest solgte vinene i Norge i 2006 (les listen her). Det er interessant lesning – på både godt og vondt.

Ni av de ti på topp er rødviner. Tariquet er eneste hvitvin, på en niendeplass. To viner solgte mer enn 1 mill. liter i fjor, nærmere bestemt J. P. Chenet Cabernet-Syrah fra Frankrike og Lindemans Shiraz Cabernet fra Australia.

Klissete i munnen

Et interessant poeng ved mange av de mest solgte rødvinene i Norge, er sukkerinnholdet.

Finn rett vin: Klikk HER for å planlegge ukens vinkjøp.

Vinmonopolet opererer selv med sukkernivåer på rundt 5-7 g/l for de fleste av bestselgerne, mens uavhengige målinger viser langt høyere tall for mange av disse rødvinene, typisk i størrelsesorden 15-20 g/l.

Les mer om vin på Vinforum.no

Det er altså søt rødvin som selger best i Norge. Nå har jeg i utgangspunktet ikke noe imot vin med restsukker, men da må det være en balanserende syrlighet, og det er det ikke i noen av disse vinene. Da blir det ganske så klissete i munnen.

Skuffende på topp

Litt skuffende er det også å se at viner som liebfraumilch og reiler fortsatt befinner seg høyt oppe på salgsstatistikkene.

Hele seks slike viner – det jeg vil kalle emmensøtlige og intetsigende tyske hvitviner – befinner seg blant topp 100.

Desto hyggeligere er det å registrere at tyske kvalitetsviner som J. Bäumer Rheingau Riesling (nr 43) og Dr. Loosen Riesling Kabinett 2005 (nr 74) også makter å hevde seg.

Kvalitet og produksjon

Et vanlig problem blant enkelte av bestselgerne er at det er vanskelig å holde kvaliteten når produksjonen øker. To gode eksempler i listen er Marqués de Cáçeres fra Rioja (nr 28) og Masis Valpolicella (nr 79).

Begge var særdeles gode kjøp da de i sin tid ble lansert, men er i dag, grunnet øket produksjon, kun skygger av fordums kvalitet.

Særlig er Marqués de Cáçeres skuffende i forhold til tidligere svært gode og lagringsverdige årganger som 1970 og 1982.

Lyspunktene

Det er imidlertid også særdeles gode kvalitetsprodukter å finne på listen. To personlige favoritter er Vajras Langhe Rosso 2005 (nr 142) og Chianti Colli Senesi 2004 fra Castello di Farnetella (nr 160).

Morsomt er det også å registrere at den lille og gode champagneprodusenten Guy Charlemagne (nr 330) danker ut storprodusenter som Moët & Chandon og Veuve Cliquot.

Det mest pussige innslaget på listen er nr 491, Schilcher Klassik 2005 fra Weingut Langmann i Weststeiermark. At en ekstremt syrlig og knusktørr østerriksk rosévin skulle selge over 25 000 flasker i fjor er det nok flere enn jeg som er forbauset over.

Les mer om vin på Vinforum.no

Publisert: