UKENS TEMA: Helgens treretter

Tre spennende retter med en smak av appelsin.

Publisert:

Forrett

Røkelaks med asparges- og appelsinsalat og kaviardressing.

4 porsjoner (20 min)

20 aspargestopper
1 appelsin
1 banansjalottløk, hakket
2 ss olivenolje
1 ss eddik
Salt og pepper
4 ss rømme
2 ss laksekaviar
8-12 skiver røkelaks
Urter og salatblader til pynt

Slik gjør du:

Kok aspargestoppene i saltet vann i 20 sekunder, kjøl ned i isvann. Skjær ut pene fileter av appelsinen og bland med asparges og løk. Ha over olivenolje og eddik, smak til med salt og pepper. Bland rømme og kaviar, smak til med salt og pepper. Legg ut skiver av røkelaks med aspargessalat oppå. Hell dressingen rundt om og pynt med urter og salatblader.

Tips:

Servér gjerne med urteolje og baguette til.

Vinanbefaling:

Vin er vanskelig med asparges pga. både asparginsyre og oksalsyre, men enkelte hvitviner fungerer noenlunde godt, og det dreier seg bl.a. om tørr eller halvtørr tysk riesling, Sancerre eller Muscat d'Alsace. Alle tre går også fint sammen med røkelaks, og man kan gjerne velge en vin som har matchende sitrusaromaer. Prøv f.eks. Riesling S 2006 fra Battenfeld-Spanier (#56415, kr 174,90) eller Sancerre Le MD de Bourgeois 2006 fra Henri Bourgeois (#37649, kr 193).

Forrett

Hummerbisque med dillskum og appelsin

4 porsjoner (1 time)

2 hummer
1 løk, skrelt og i biter
1 gulrot, skrelt og i biter
4 ss smør
4 ss tomatpuré
2 dl hvitvin
3 dl vann
2 appelsiner, skrelt, i fine fileter
1 dl fløte
Salt og pepper
2 dl melk
1 dl dill
Dill til pynt

Slik gjør du:

Kok opp fire ltr vann og kok hummer i 2 min. Rens hummer og sett haler og klør i kjøleskapet. Surr løk, gulrot, hummerskall og tomatpure i smør, i en kjele til det er godt brunet. Ha på vin og vann, og kok i 20 min. Sil kraften over i en mindre kjele.

Press litt appelsinsaft i kjelen med kraften. Ha fløte i suppen og kok opp, smak til med salt og pepper.

Kok opp melk med dill og miks til et grønt skum. Rist hummerhaler og klør i smør. Servér suppen i små kopper med dillskum på toppen. Servér ristet hummerkjøtt med appelsinfileter og dill som en liten salat ved siden av suppen.

Tips:

Det går bra å bruke sjøkreps eller reker som erstatning for hummer.

Vinanbefaling:

Hummerbisque er en relativt rik, krydret og sødmefull rett som krever en tilsvarende rik og sødmefull vin. Klassisk følge til hummer er en rik hvit burgunder, men man kan også forsøke seg med en kraftig rosévin med matchende krydderaromaer f.eks. en Tavel fra Syd-Rhône. Gode utgaver er Mâcon la Roche Vineuse 2005 fra Olivier Merlin (#32039, kr 194) og Ch. d'Acqueria 2006 fra Tavel (#7595, kr 167).

Dessert

Appelsincarpaccio med kardemommekrem

4 porsjoner (20 min)

4 appelsiner
1 boks mascarpone
1 ts kardemomme, malt
1 ts melis
1 dl bær, friske
8 basilikumblader
Melis til pynt

Slik gjør du:

Skrell appelsiner og skjær kjøttet i tynne skiver. Legg på tallerkener. Pisk sammen mascarpone, kardemomme og melis. Form små egg av kremen og legg på carpaccioen. Pynt med friske bær og basilikumblader. Dryss over melis.

Tips:

Prøv gjerne med annen sitrusfrukt eller med kombinasjoner.

Vinanbefaling:

Dette er en frisk og lett dessert med relativt lite fett som krever en alkoholsvak og frisk vin med matchende sitrusaromaer. Det beste valget vil være en lett perlende Moscato d'Asti eller en musserende Asti Spumante. Prøv f.eks. Moscato d'Asti 2006 fra Vajra (#46669, kr 127) eller Asti 2006 fra Fontanafredda (#33040, kr 124,90).

For mer matstoff og flere oppskrifter kan du besøke Peppernet.no.

Publisert: