Hvitvinstrøst i sommerregnet

Sol eller regn? Her er sommervinene som passer, uansett vær.

Publisert:

Ukens vin:
Trygt fra Trimbach

Alsace gjennomlever en liten identitetskrise for tiden. Mange produsenter lefler med litt restsukker i vinene, en politikk som tyskerne skar seg på for noen år tilbake, og mens tyskerne i dag har stor suksess med tørre kvalitetsviner, er det vanskeligere for franskmennene.

Det er i dag nesten umulig å vite om man får en tørr eller halvtørr alsacevin med mindre man kjenner produsenten. Det finnes rett og slett ingen parallell i Frankrike til de tyske begrepene "Trocken" og "Halbtrocken".

En av de få alsaceprodusentene som konsekvent holder seg til den tørre stilen, er Trimbach. Husets riesling er en av poltraverne her hjemme, og en av svært få viner i Polets lister som opererer med et tresifret varenummer.

Vinen er strategisk lavt priset i Norge for å bevare sin plass i basislisten, og den koster p.t. mer i England (13 pund), på tross av at de engelske alkoholavgiftene er vesentlig lavere enn de norske.

Riesling 2005
Trimbach, Alsace
#888, kr 139,90 Ren og typeriktig alsace riesling med preg av epler, sitrus og blomster på duft. Frisk og kraftig vin med fin syre, god lengde og eplepreget finish. Tørr og stram stil.
Mat: Fisk, kylling, ribbe.

Hvite burgundere fra 2005

Årgang 2005 har – med rette – fått mange superlativer med seg når det gjelder røde burgundere. Men man skal heller ikke glemme de hvite burgunderne i denne årgangen. Selv om resultatet generelt ikke er like suverent som for de røde vinenes vedkommende, er de vel verdt å bruke penger på. Vinene er generelt rikere enn årgang 2004 – litt tyngre i sessen om man vil – men for de fleste vinenes vedkommende med balanserende syre. Her er tre gode viner fra juli-slippet:

Chassagne-Montrachet la Boudriotte 2005
Ramonet, Bourgogne
#49332, kr 426,70
Frisk, ung og raffinert chassagne med innslag av allehånde, lime, fat, anis og mineraler på duft. Fyldig og lett fatpreget vin med fin fedme inn, frisk syre, stor lengde og limepreget finish. Lagres 5-8 år.

Puligny-Montrachet les Nosroyes 2005
Ramonet, Bourgogne
#49334, kr 275,20
Frisk hvit sentralburgunder med innslag av lime, mineraler, anis og fat på duft. Kraftig, fet og fyldig vin med fin syre, stor lengde og limepreget finish. Rimelig priset til en kommune-puligny å være, og mye hvit burgunder for pengene.

Bourgogne Chardonnay Terroir Noble 2005
Vincent Girardin, Bourgogne
#10499, kr 132
Frisk, ren, ueiket og typeriktig hvit burgunder med preg av smør, lime og anis på duft. Frisk også i munnen, med fin fedme inn, god fylde, fin syre og et streif av varme i finish. Pen vin.

Juli-slippet: Lovende fra Loire

Vinmonopolets fokusområde for juli-slippet er Loire, og i overveiende grad har det betydd det sentrale Loire, dvs. hvitviner av chenin blanc og rødviner av cabernet franc, siden både den vestlige og østlige del av Loire – Muscadet og Sancerre / Pouilly-Fumé – allerede er relativt godt representert i Polets basisliste. Hele tyve av sytti nye viner kommer derfor fra den sentrale delen av Loire. Fokusområdets utvalg av hvite viner synes jeg generelt er middels vellykket, og Polet har definitivt vært heldigere med de røde loirevinene. Best ut kommer Bourgueil 2005 fra Domaine Gregoire, Chinon Cuvée les Galuches 2006 fra Wilfrid Rousse og Chinon les Quatres Terroirs 2005 fra Bonnaventure.

Bourgueil 2005
Domaine Grégoire, Loire
#10482, kr 106,90
Frisk, tett og ungdommelig bourgueil med preg av bringebær, solbær, paprika og anis på duft. Saftig og lett syrlig vin med flott frukt innover i munnen og fast finish.

Chinon Cuvée les Galuches 2006
Wilfrid Rousse, Loire
#10112, kr 119,90
Frisk, ungdommelig og ueiket chinon med innslag av bringebær, solbær, paprika og et streif av fioler på duft. Saftig vin med flott frukt i munnen, god lengde og fast og frisk finish.

Chinon Les Quatre Terroirs 2005
Bonnaventure, Loire
#10111, kr 138,90
Frisk, ungdommelig og lett jordlig chinon med innslag av møke bær, paprika, lær og hint av fat på duft. Rik og saftig vin med fin frukt innover i munnen, god konsentrasjon og fast og tørr finish.

LES OGSÅ PÅ VINFORUM:
Julitilbud på vin og anbefalt spansk hvitvin

Publisert: