Guide til Athen

Publisert: Publisert:

De greske øyene har lenge fortryllet turister med sitt glitrende blå vann, en konstant solfylt himmel og slående arkitektur (tenk hvite hus og blå kirkekupler).

Hovedstaden Athen får ikke like mye oppmerksomhet. Vi sier ikke at Athen er en uoppdaget perle – langt derifra. Byen er tross alt verdenskjent og et mekka for alle som er historieinteresserte.

Her kan du bokstavelig talt ta et steg inn i fortiden og vandre rundt i ruinene av antikkens Hellas. Men Athen er så mye mer enn byen som huser Akropolis – det er en livlig, energisk by med en ekspansiv og spennende matscene.

Kaitlin er klar for å kartlegge matscenen i Athen.

Du trenger ikke nøye deg med gresk salat og moussaka på turistfelle-restauranter – du kan faktisk spise veldig godt her!

I denne miniguiden har vi samlet et utvalg av våre favorittrestauranter i Athen. Du finner blant annet et superambisiøst spisested i fine dining-kategorien, men også hyggelige nabolagsrestauranter og selvfølgelig gresk gatemat som souvlaki og gyros.

Kostas

Kostas har den beste souvlakien i byen.

Vår favoritt når det kommer til gatemat i Athen er Kostas – en institusjon i byen som har eksistert siden 1950.

Nå, mer enn 70 år senere, må du fortsatt stå i kø hver eneste dag om du ønsker å spise her. Snakk om å holde kvaliteten og interessen på topp!

Vi elsket de rene og enkle smakene i souvlakien her. For ordens skyld så betyr souvlaki at det er kjøttstykker som er tredd på små spyd som er grillet over kull, i motsetning til gyros hvor større stykker med kjøtt er grillet på vertikale, roterende spyd akkurat som shawarma.

På Kostas får du saftige terninger av grillet svinekjøtt som er pakket inn i et luftig pitabrød, og servers med ferske skiver tomat, persille og yoghurt.

PS: Det er to steder som heter Kostas i sentrum, men hvis du er en souvlaki-purist, er det adressen under du skal til.

Adresse: Pentelis 5, Athen

Delta

Råreke med spiselig rekehode.

Hellas er virkelig i ferd med å bli et spennende kulinarisk reisemål, og det er mye takket være åpningen av den nye restauranten Delta.

Både Thanos Feskos (tidligere assisterende kjøkkensjef på Geranium i København) og George Papazacharias (som tidligere har jobbet på Maaemo i Oslo og Under på Lindesnes) bestemte seg for å returnere til hjemlandet sitt under pandemien.

En av mange kreative presentasjoner på Delta.

Her slo de seg sammen for å åpne en restaurant som byen ikke har sett maken til tidligere. De to deler rollen som kjøkkensjef, og med all sin samlede erfaring fra noen av verdens mest anerkjente restauranter utgjør de en slagkraftig duo.

Inspirert av det nynordiske kjøkkenet, benytter de kun lokale råvarer på Delta, og mye hentes direkte fra de greske skoger (ja, det er faktisk en del skog rundt Athen).

Bærekraft er også et stort fokus, og restauranten tilbyr hele tre forskjellige smaksmenyer: Ordinær, vegetarisk og vegansk.

Restauranten er en del av det kulturelle senteret SNFCC og kunst og arkitektur er derfor sentrale tema. Det gjenspeiler seg i alt fra designet på matsalen, til kunstinstallasjonene som henger fra taket, til keramikken og til de imponerende presentasjonene av mat på tallerkenene.

Adresse: Leof. Andrea Siggrou 364, Athen

Birdman

Katsu sando (japansk sandwich) med svin, rødkål og tonkatsu saus.

Birdman er navnet på den japanske yakitori-restauranten til den gresk-amerikanske kokken Ari Vezené.

Hans greske restaurant, kalt Vezené, er absolutt verd et besøk også. Denne nevnte vi allerede i Santorini-guiden vår, siden den har en utpost på ferieøya i tillegg. Men om du ønsker et avbrekk fra det tradisjonelle og lokale, så kan en kveld på Birdman være løsningen.

Dette stedet byr på ren hedonisme, og serverer kun japansk storfekjøtt av beste kvalitet (wagyu) og tilbyr luksuriøse ingredienser som kaviar og trøfler.

Tsukune – kjøttbolle av kylling med chilimajo.

Men du kan også velge å gjøre det langt enklere (og billigere), med grillspyd av kylling og små biter av sushi. Vi anbefaler å sitte langs baren på kveldstid, hvor du har frontsete til all action og grilling på det lille kjøkkenet.

Du kan nesten ikke velge feil fra menyen her, og du kommer garantert ikke til å klare å spise deg gjennom alt, selv om det frister.

Vi måtte tilbake for lunsj neste dag for å smake Birdmans katsu sando (sandwich med fritert svinekjøtt), kyllingsandwich og smashburger. Sistnevnte er Aris nikk til sine amerikanske røtter.

Adresse: Voulis 35, Athen

Loukoumades Ktistakis

Loukoumades med kanel, sirup og sesamfrø.

Loukoumades er navnet på en slags gresk smultring, og ingen lager disse bedre og mer autentisk enn Loukoumades Ktistakis som har vært åpen siden 1912.

Dette er faktisk blant de siste gjenværende butikkene som serverer tradisjonelle loukoumades i Athen. De små frityrstekte kulene ligner mer på smultringhull en smultringer.

Loukoumades toppes med kanel og sesamfrø, og dynkes i mengde av sirup. Når de er fersklagede får de et sprøtt ytre skall og et varmt, mykt og saftig senter. Det føles som en eksplosjon av sirup i munnen når du tar en bit, men tross den intense sødmen er smaken likevel balansert.

Adresse: Sokratous 59, Athen

Díporto

Ekte gresk husmannskost på Díporto.

Díporto er stedet du aldri ville funnet uten å ha fått tips av noen lokalkjente, men det hadde heldigvis vi – og nå vet du om denne skjulte perlen også.

Den graffiti-dekkede bygningen ser nesten forlatt ut der den ligger i et rolig strøk av byen.

To umerkede dører leder ned til en kjeller (derav navnet Díporto som betyr «to dører»). Fortsett ned trappene til du ser bordene som er tilfeldig plassert mellom vintønner.

En stram lukt av fisk er et tegn på at du er på rett sted, men slapp av, lukten er ikke representativ for smaken av maten.

Les også

Guide til Santorini

Det er ingen meny her og vertskapet snakker ikke engelsk, men med litt kreativt tegnspråk er det ikke vanskelig å få mat på bordet. De har som regel tre retter i tillegg til brød og salat.

Vi fikk grillet fisk, en kikertsuppe, og grillede grønnsaker. Det føltes som autentisk husmannskost fra en svunnen tid. Kanskje ikke så rart med tanke på at stedet har vært åpent siden 1887!

Husets vin var tilsynelatende inkludert i prisen, men vann kostet ekstra om vi ønsket det.

Regningen på knappe 25 euro ble håndskrevet på papirduken vår, og vi lurte et øyeblikk på om vi skulle ta et bilde, men konkluderte med at regnskapsføreren neppe ville godkjent akkurat det utlegget ...

Adresse: Sokratous 9, Athen

Achilleas

Achilleas har den beste gyrosen i byen.

Achilleas er et typisk hole-in-the-wall sted og det var her vi spiste den beste gyroen i Athen.

Du må litt ut av sentrum for å finnet denne sjappa, og det var ingenting som tydet på at det var andre turister i køen enn oss.

Saftige strimler av svinekjøtt skjæres i skiver fra det roterende grillspydet, pakkes inn i et deilig, hjemmelaget pitabrød, og får følge av klassisk tilbehør som tomat, løk, frisk persille og en tradisjonell yoghurtsaus.

Dette er smakene av Hellas i et nøtteskall!

Adresse: Spintharou 18, Athen

Annie

Det er ikke fine dining, bare fine cooking sier skiltet til nabolagsrestauranten Annie.

Dette er et sted som får deg til å slappe av og føle deg hjemme. Her serveres nemlig smakfulle retter med et hjemmelaget preg i koselige omgivelser.

Surf’n’turf på nabolagsrestauranten Annie.

Denne nykommeren i Athen åpnet så sent som sommeren 2021, men har allerede rukket å bli en favoritt for mange lokale.

Kjøkkenet drives av kokken Stefanos Michalis, og menyen består av moderne greske retter laget med masse kjærlighet og lokale råvarer i sesong.

Lammeskank på nabolagsrestauranten Annie.

Favorittrettene våre var en mør lammeskank som hadde følge av en yoghurt laget på sauemelk, og en surf’n’turf-rett bestående av pasta, speket svin, torsk og reker. Kombinasjonen høres kanskje rar ut, men det funket!

Adresse: Menechmou 4, Athen

Har du noen favorittsteder i Athen? Kommenter gjerne under.

Publisert: