Brunellos lillebror

Frisk, ungdommelig og tiltalende sangiovese med innslag av mørke bær, nøtter og lær på duft.

Publisert:

Finne riktig vin? Prøv E24 og Vinforums vinsøk i høyrespalten.

Toscanas Brunello di Montalcino er den rødvinen i Italia som i snitt oppnår de høyeste priser og produksjonsområdet har opplevd en økonomisk opptur av de sjeldne de siste 30 år. I 1969 var det registrert 47 ha vinmarker pluss 70 ha av såkalt coltura promiscua (vin dyrket sammen med andre vekster) i Montalcino, mens det i dag er rundt 1500 ha med rendyrkede vinmarker.

Gå til Vinforum for mer vinstoff.

I et større historisk perspektiv er området ikke å regne for klassisk i og med at det opprinnelig utgjorde en del av Chianti, og det var ikke før produsenten Biondi-Santi mot slutten av 1800-tallet utelukkende fokuserte på kvalitativt gode kloner av sangiovesedruen (lokalt benevnt brunello) og lang fatlagring, noe som resulterte i svært holdbare viner og et økende renommé.

Kvaliteten på de få brunellovinene som ble produsert på 70-tallet var nok så som så; vinlovens krav om minst 4 års fatlagring ga i mange tilfeller svært tørre viner med lite frukt, men opphøyelsen til DOCG i 1980 med nedsatt utbytte til følge, økt fokus på kvalitet i vinmark og kjeller og en gradvis reduksjon av lagringskravet til minimum to år har gitt resultater, og de beste brunellovinene er i dag definitivt blant de beste sangiovesebaserte vinene i Toscana, med en struktur og vekt som gir dem en imponerende munnfølelse.

Men selv om fatlagringskravet er redusert, kan brunellovinene ikke slippes på markedet før fire år etter innhøstingen, noe som binder mye kapital. For å gjøre det mulig for produsentene å selge vinen tidligere innførte man i 1984 en "lillebror" til brunello, DOC Rosso di Montalcino.

Fortsatt kreves det 100% sangiovese, men lagringskravene er redusert til maks et år (ikke nødvendigvis på fat), og prisene tatt i betraktning gir disse vinene ofte – i hvert fall i gode årganger – svært god valuta for pengene. Produsenten av ukens vin, Casanova di Neri, lagrer sin rosso 12 måneder på en blanding av store og små fat.

Rosso di Montalcino 2004

Casanova di Neri ,Toscana

#50310, kr 198

Frisk, ungdommelig og tiltalende sangiovese med innslag av mørke bær, nøtter og lær på duft. Stoffrik, solid og imponerende flott i munnen, med stor lengde. Vesentlig bedre enn både årgang 2001 og 2003.

Flere saker på Eksklusiv.

Publisert: