- Apps overvåker deg

Atferd og personalia blir registrert via dine applikasjoner.
<b>KODE:</b> En registreringskode med informasjon om hva du gjør, hvor du er og din personalia blir sendt til et titalls markedsføringsselskaper.
KODE: En registreringskode med informasjon om hva du gjør, hvor du er og din personalia blir sendt til et titalls markedsføringsselskaper.

Det er den amerikanske avisen the Wall Street Journal som har gjennomført en undersøkelse på 101 applications for iPhone og Android telefoner.

Undersøkelsen viste at 56 av disse overførte et såkalt UDID nummer, eller Unique Device Identifier.

Denne funksjonen samler de viktigste dataene om din person, som kjønn, bosted og alder, men tar også for seg atferd.

For eksempel måler UDID hvor lenge, ofte og hvor godt du bruker appen i tillegg til å rapportere hvor du befinner deg til enhver tid.

Musikkspilleren Pandora og spillet Papertoss er eksempler på apps som sender regelmessig informasjon til mellom 5 og 8 selskaper.

LES OGSÅ: En av tre ansatte kameraovervåkes

Apple nekter

Apple benekter det hele og sier de har prosedyrer som krever at produsentene av applications må søke før de kan benytte seg av den informasjonen de henter.

- Vi har laget sterke privatbeskyttelse programmer for vår brukere, sier Apple-talsmann Tom Neumayr til the Wall Street Journal, han ville ikke utdype hvordan Apple sørger for at reglene de har satt for informasjon ikke blir brutt.

Undersøkelsen avslørte midlertidig at noen apps sender informasjon direkte til markedsføringsselskaper uten å få innvilget tillatelse.

Ingen retningslinjer

45 av de 101 apps-ene som ble testet hadde ingen retningslinjer for personvern hverken i selve appen eller på nettsiden.

- Det fantastiske med UDID er at forbrukeren ikke kan slette det sånn som en cookie. Dette gjør at vi kan spore alt, sier Meghan O'Holleran i Traffic Marketplace, et internett markedsføringsselskap som baserer virksomheten sin rundt apps.

En cookie er en sporingsmekanisme selskaper etterlater seg på PCen til forbrukere. Denne filen kan lokaliseres og slettes.

UDID er innebygget i selve telefonen og kan ikke slettes.

Forskjellig syn

Mangelen på offisielle standarder for denne informasjonen gjør at selskaper og apps skapere forholder seg ulikt til behandling av UDID koden. Apple ser på UDID som person identfiserende informasjon og har derfor pålagt de som vil bruke denne informasjonen å spørre om lov først.

Årsaken til dette er at Apple mener UDID enkelt kan kombineres med informasjon om iTunes og App Store kontoen og at dette kan føre til misbruk.

Google og mesteparten av apps skapere ser ikke på UDID som identifiserende informasjon.

Mobclix er et eksempel på selskap som benytter UDID informasjonen aktivt. Mobclix tilbyr informasjon til 25 reklamenettverk og omtrent 15.000 interessenter som ønsker å reklamere via applications. I løpet av et par sekunder kan Mobclix definere ulike segmenter for selskapene. Alt fra Miljøentusiaster, Barnemødre og Spillavhengige kan bli rapportert.

LES OGSÅ:

- Nordmenn vet ikke hva Apps er

Facebook-virus tapper kontoen din

Les flere nyheter på E24!

På forsiden nå