- Avslørt av tidligere ansatte

Intervjuer med eks-ansatte i Polen skal ha avslørt omfattende overfakturering fra Byggmester Harald Langemyhr (th).

- Jeg ser svært alvorlig på de forhold som er avdekket. Det er snakk om avansert svindel, sier byråd Merete Agerbak-Jensen i Oslo kommune.

Kommunen har anmeldt Byggmester Harald Langemyhr AS for grov svindel og bedrageri. Anmeldelsen kommer etter at granskingsavdelingen i PricewaterhouseCoopers (PWC) leverte en knusende rapport om entreprenørens prosjekter for Oslo kommune.

Intervjuer i Polen

I arbeidet har granskerne fra PWC tatt turen til Polen for å intervjue flere eks-ansatte i selskapet.

- PWC-rapporten er klar på at dette er grov svindel. Svindelen er blant annet avdekket gjennom intervjuer med tidligere ansatte i Polen, sier Agerbak-Jensen.

Oslo kommune engasjerte PWC for en gjennomgang og kontroll av alt arbeidet Langemyhr har utført for kommunen etter at Arbeidstilsynet avdekket kritikkverdige boforhold for de polske bygningsarbeiderne ansatt av Langemyhr.

Av hensyn til etterforskningen i saken vil Oslo kommune foreløpig ikke frigjøre PWC-rapporten.

- At vi holder rapporten hemmelig nå er også av hensyn til sikkerheten til de tidligere ansatte, sier Agerbak-Jensen

Overfakturering

I tillegg til granskingen utført av PWC har Oslo kommune hentet inn faghjelp fra byggebransjens kompetansesenter Opak. Opak har vurdert arbeidet som er utført av Langemyhr og anslått hvor mange timer arbeidet tilsvarer. Beregningen fra Opak støtter konklusjonen i PWC-rapporten.

- Det er overfakturert et betydelig antall timer. Til sammen dreiser det seg om en fakturering på rundt 20 millioner mer enn Opaks anslag, sier Agerbak-Jensen.

Etterlyst av politiet

Onsdag slo politiet til mot mot kontoret til Byggmester Harald Langemyhr i Tønsberg. Etter anmeldelsen fra Oslo kommune har politiet siktet Langemyhr og fire av hans ansatte. Siktelsen skal være på bedrageri på 17,6 millioner kroner og bedrageriforsøk på et beløp på i overkant av 10 millioner kroner.

- Han er ikke blant de fire vi har pågrepet. Vi fant ham ikke, han er derfor etterlyst, sier politiadvokat Frank Jensen i finans/miljø-gruppa ved Oslopolitiet.

Langemyhrs advokat John S. Gulbrandsen opplyser til E24 at Langemyhr for tiden er på ferie i utlandet sammen med sin familie.

- Jeg har ikke hatt kontakt med ham ennå, men jeg regner med å få kontakt med ham i løpet av dagen, sier Gulbrandsen.

Langemyhr skal være informert om razziaen og at fire av hans ansatte er pågrepet.

E24 har forsøkt å få kontakt med Harald Langemyhr i morgentimene fredag, uten å lykkes.

Til forsiden

På forsiden nå