- Bare 9 prosent av EU-regelverket blir norsk lov

De siste 14 årene har bare 9 prosent av de vedtatte EU-lovene endt opp som norsk lov, ifølge en gjennomgang grasrotbevegelsen Nei til EU har gjort.

<p><b>- LITEN ANDEL:</b> Nei til EU mener Norge står et godt stykke utenfor EU, og viser til hvor mange EU-lover som har gått gjennom Stortinget.<br/></p>

- LITEN ANDEL: Nei til EU mener Norge står et godt stykke utenfor EU, og viser til hvor mange EU-lover som har gått gjennom Stortinget.

Jurist og utredningsleder i Nei til EU, Morten Harper, vil nyansere budskapet om at EØS-avtalen gjør Norge til de facto medlemmer av unionen, skriver Klassekampen.

- Fra dem som ønsker EU-medlemskap møter vi ofte et argument om at vi i dag er EU-medlemmer bare uten medbestemmelsen. Det er feil, det ser vi tydelig av disse tallene, sier Harper.

<p>Utredningsleder i Nei til EU, Morten Harper.</p>

Utredningsleder i Nei til EU, Morten Harper.

Fra år 2000 til 2013 har 9,1 prosent av de vedtatte EU-lovene kommet til Norge, gjennom EØS-avtalen, ifølge tallene Nei til EU har hentet ut. Av 3.567 vedtatte EU-lover i fjor, ble 400 lover inntatt i EØS-avtalen. I den samme 14-årsperioden har imidlertid andelen EU-lover som kommer til Norge vært noe økende.

Den nylige avgåtte lederen for Høyres Europautvalg, stortingsrepresentant Nikolai Astrup (H) er ikke veldig imponert over gjennomgangen.

– Det er jo ikke så rart, landbruket er unntatt i EØS-avtalen og det er der det kommer flest forordninger, sier han til avisen.

– Det er tidligere anslått at mellom 70 og 80 prosent av miljølovgivingen i Norge har opprinnelse i EU, og det er tendensen også på mange andre områder, sier Astrup. 


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå