Protector-sjefen refser norsk brannsikkerhet etter London-tragedien

Britene er «veldig mye bedre» drillet enn oss nordmenn, sier sjefen for selskapet som har forsikret London-høyhuset hvor minst tolv er omkommet.


<p><b>STORBRANN:</b> Minst 12 er omkommet og mange har alvorlige skader etter storbrannen i høyblokken i London.</p>

STORBRANN: Minst 12 er omkommet og mange har alvorlige skader etter storbrannen i høyblokken i London.

– I Storbritannia er brannvarslingssystemer bedre utbredt, sprinklingsanlegg bedre utbredt, orden og renhold er på et veldig mye bedre nivå, og offentlige bygg er sikret på en bedre måte, også gjennom videoovervåkning. Det er en rekke sikringstiltak som ikke eksisterer i Norge overhodet, sier Protector-direktør Sverre Bjerkeli.

Det var under Dagsnytt 18 onsdag at sjefen for selskapet som har forsikret den brannrammede London-blokken serverte hard kritikk av norsk brannsikkerhet.

– Vi er veldig redd for at det kommer store branner i Norge. Muligens ikke i denne typen høyhus, men en stor del av den offentlige bygningsmassen er utsatt, sa Bjerkeli.

– Det kan skje stygge ting i Norge, advarer han.

– Vesentlig bedre enn i Norge

I 19-tiden onsdag kveld er 12 mennesker bekreftet omkommet etter storbrannen i Grenfell Tower, som har 27 etasjer og 120 leiligheter.

– Etter vår oppfatning er dette er relativt godt bygg. Så vidt vi vet skal alle regler og forskrifter være fulgt. Dette er et bygg som nylig er pusset opp for titalls millioner kroner, fremholder Protector-sjefen.

Protector forsikrer en rekke bygninger i storbyen.

Bjerkeli sier britene er «veldig mye bedre» drillet for brann enn oss nordmenn.

– Det generelle nivået på byggteknisk standard og sikringstiltak er vesentlig bedre i Storbritannia enn i Norge, sier han.

– Norske bygg har dårligere brannberedskap enn byggene dere forsikrer i Storbritannia? spør NRK-programleder Ole Torp.

– Ja, norske offentlige bygninger har det, svarer Protector-sjefen, og trekker særlig frem eldre skolebygninger.

Skolebrann i Oslo

Bjerkeli viser til statistikk som viser at 43 prosent av norske offentlige skoler ikke følger sikringsforskriftene.

Han sier mange eldre skolebygninger er laget i brennbart materiale, og viser til en brann som oppsto på en barneskole i Oslo senest nå i dag.

Avdelingsdirektør Hans Kristian Madsen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap kjenner seg ikke helt igjen i bildet Protector-sjefen tegner, og mener det gjøres en rekke gode forebyggende tiltak mot brann i Norge.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå