Bergen Bunkers avviser milliardkrav etter kjempekollapsen

Da det danske selskapet OW Bunker kollapset i fjor tok det Bergen Bunkers med seg i dragsuget. Nå har konkursboet i Norge mottatt milliardkrav fra den danske kollapsen.

<p><b>KRAV I NORGE:</b> Etter kollapsen i det danske selskapet OW Bunker har nå datterselskapet Bergen Bunker mottatt krav i milliardklassen. Her er skipet OW Aalborg avbildet i havnen i København.<br/></p>

KRAV I NORGE: Etter kollapsen i det danske selskapet OW Bunker har nå datterselskapet Bergen Bunker mottatt krav i milliardklassen. Her er skipet OW Aalborg avbildet i havnen i København.

I november i fjor kollapset danske OW Bunker på grunn av store tap på handel i bunkerolje, drivstoffet som benyttes av store skip.

Nå kreves datterselskapet i Norge, Bergen Bunkers, for 4,4 milliarder kroner, ifølge Dagens Næringsliv. Selskapet ble begjært konkurs etter at morselskapet i Danmark kollapset.

Kravene kommer blant annet fra Danske Bank, Nordea, sveitsiske UBS og den franske banken Société Générale. Bostyrer Arne Laastad har skal imidlertid avvise mesteparten av kravet på 4,4 milliarder, melder avisen.

- Kravet fra bankkonsortiet på et påstått kausjonsansvar for OW Bunker-konsernets låneopptak, men det er ikke spor etter dette påståtte kausjonsansvaret i Bergens Bunkers regnskap for 2013. Bergens Bunkers har handlet på kreditt og solgt videre på kreditt, slik at hele virksomheten bygger på at man har tillit i markedet. Da er det et tankekors at et slikt kausjonsansvar ikke er opplyst om i regnskapet, kommenterer bostyrer Laastad til DN.

Tapte milliardbeløp på kort tid

OW Bunker var Danmarks nest største virksomhet, målt i omsetning, og drev salg av bunkers (drivstoff) til skip. Selskapet ble børsnotert så sent som i våres og man hentet i den sammenheng inn tre milliarder danske kroner til selskapet.

Som følge av konkursen tapte aksjonærene alle pengene sine.

OW Bunker skal ha satset store penger på at prisen på ICE Gasoil i London skulle stige, men i stedet falt prisene og den danske shippinggiganten mistet størsteparten av investeringen. I tillegg skal 100 millioner euro ha forsvunnet etter spekulasjon på Singapore-kontoret til selskapet, som har blitt beskrevet som svindelaktig.

Totalt skal selskapet ha tapt 1,6 milliarder danske kroner på kort tid ifjor høst.

Konkursen i Danmark dro også med seg Bergen Bunkers med i dragsuget. Selskapet, som har hovedkontor i Bergen, omsatte i fjor for 4,4 milliarder kroner og fikk et resultat før skatt på 19 millioner kroner. Selskapet, som har 11 ansatte, kjøper og selger bunkers og smøreolje til skip.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå