Solgte boliger med for lite areal – arkitektkontoret dømt

Boligutvikleren BKG så seg nødt til å punge ut da kjøpere oppdaget at hver bolig manglet inntil 13 kvadratmeter. Nå må arkitektkontoret betale millionerstatning.


<p><b>DOM MOT ARKITEKTKONTORET:</b> Høyesterett vektlegger at arealspriket er såpass stort at det definitivt vil ha betydelig for boligkjøpere og verdigrunnlaget for boligene.</p>

DOM MOT ARKITEKTKONTORET: Høyesterett vektlegger at arealspriket er såpass stort at det definitivt vil ha betydelig for boligkjøpere og verdigrunnlaget for boligene.

Arkitektkontoret Haaland AS er i Høyesterett dømt til å betale rundt 1,5 millioner kroner pluss saksomkostninger etter å ha blitt saksøkt av boligutvikleren BKG for uriktige arealopplysninger.

Det var etter oppføringen av 35 nye rekkehus på Brånåsen i Skedsmo kommune at saken startet tilbake i 2012:

Da stusset to kjøpere over boltringsplassen i sine nye hjem. De gjorde egne oppmålinger, men fikk det ikke til å stemme med arealet som var oppgitt i salgsmaterialet.

Tabbe ga 13 ekstra kvadrat

Boligene var bygget og solgt av boligutvikleren BKG, men var tegnet av arkitektkontoret Haaland.

Etter at kjøperne tok kontakt med boligutviklingen, ble blemmen omsider oppdaget: Arkitektkontoret hadde inkludert carport ved beregning av P-rom. Det ga følgende utslag for to ulike boligtyper på feltet med carport:

  • Boligene på feltet som var oppgitt med 119 kvadratmeter primærrom i tegningene, hadde i realiteten 107 kvadratmeter – 12 mindre.
  • og boligene med carport som var oppgitt til 175 kvadratmeter, hadde i virkeligheten 162–13 kvadratmeter mindre enn oppgitt.

Nektet for at kjøpere hadde rett på prisavslagene

For å løse saken valgte boligutvikleren å gi 150.000 kroner i prisavslag til elleve misfornøyde boligkjøpere.

Siden har de krevd at arkitektkontoret skal ta sluttregningen, og det er her den årelange striden oppsto – som nå har gått gjennom alle rettsinstanser.

Selv om arkitektkontoret vedkjente uriktige arealopplysninger, var de ikke enige i at boligkjøperne hadde krav på prisavslagene BKG ga.

Det var imidlertid både tingretten og lagmannsretten, som begge dømte Haaland til å punge ut for feilen–avgjørelser arkitektkontoret har anket. Høyesterett lar lagmannsrettens avgjørelse bli stående i sin ferske dom. E24 har så langt ikke fått tak i arkitektkontoret for en kommentar.

Dommen: Betydelig endring i kvadratmeterpris

Dommerne legger vekt på spriket på henholdsvis 12 og 13 kvadratmeter mellom oppgitt og faktisk areal, noe de mener er betydelig.

«Avvikene var på henholdsvis 10,1 og 7,4 prosent», poengteres det i dommen.

«Det må antas at kvadratmeterprisen for de fleste boligkjøpere vil være viktig, både i seg selv og for å vurdere ett prosjekt opp mot andre som er aktuelle», skriver høyesterettsdommeren, og fortsetter:

«Dersom først arealavviket, slik som det er i vår sak, er tilstrekkelig vesentlig til å utgjøre en mangel etter paragraf 3–8 første ledd, kan det etter min mening vanskelig tenkes at den tilhørende økningen i pris pr. kvadratmeter ikke også vil være motiverende for en kjøper.»

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå