Danske Bank etterforskes av franske myndigheter for hvitvasking

Det skal dreie seg om hvitvasking i forbindelse med transaksjoner i Estland, skiver banken i en børsmelding.


<p><b>UNDER ETTERFORSKNING:</b> Danske Banks kontor i Tallinn, Estland.</p>

UNDER ETTERFORSKNING: Danske Banks kontor i Tallinn, Estland.

Franske myndigheter mistenker at kunder av Danske Bank drev med hvitvasking av penger i Estland mellom 2008 og 2011. Danske Bank er derfor satt under etterforskning, skriver banken i en børsmelding onsdag kveld. 

Etterforskningen dreier seg om transaksjoner som beløper seg til rundt 15 millioner euro. Pengene skal ha blitt overført til Frankrike fra kunder i Danske Bank Estland. 

«Kundene var del av porteføljen med utenlandske kunder i Danske Bank Estland, og vi har siden det terminert alle kontoer i den porteføljen,» skriver banken i børsmeldingen.

«Vi er ikke i en posisjon akkurat nå hvor vi kan si om beløpene kom fra ulovlige aktiviteter eller ikke, og vi ønsker ikke å kommentere saken så lenge den blir etterforsket.»

Det er allerede kjent at Danske Bank undersøkes av myndighetene i blant annet Moldova og Latvia.

Ifølge myndighetene i de to landene har et internasjonalt, kriminelt nettverk gjennom flere år ha lykkes med å skjule milliarder av kroner fra illegale aktiviteter via kontoer i en rekke store, internasjonale banker – deriblant Nordea Bank Danmark og Danske Banks filial i Estland.

I tillegg skal Danske Bank i flere år ha latt regimet i Aserbajdsjan sende milliarder gjennom fire kontoer i storbankens estiske avdeling.

Det var den danske avisen Berlingske som først omtalte disse sakene, etter å ha fått tak i et omfattende materiale som omfatter blant annet detaljerte kontoopplysninger og kontouttak mellom årene 2011 og 2014.

På forsiden nå