Fiat Chrysler må betale milliardbot etter utslippssøksmål

Den amerikansk-italienske bilprodusenten er anklaget for å ha brukt programvare for å manipulere utslippstallene på dieselbiler. Nå må den punge ut nesten 6 milliarder kroner, ifølge Reuters.


<p><b>UTSLIPPSJUKS:</b> Fiat Chrysler står blant annet bak merket Jeep. Selskapet anklages for utslippsjuks.</p>

UTSLIPPSJUKS: Fiat Chrysler står blant annet bak merket Jeep. Selskapet anklages for utslippsjuks.

Bilprodusenten Fiat Chrysler må betale mer enn 700 millioner dollar, tilsvarende 5,9 milliarder kroner, etter å ha blitt saksøkt av det amerikanske justisdepartementet og bileiere.

Det sier tre kilder med kjennskap til saken til Reuters.

Partene hevder Fiat Chrysler har brukt ulovlig programvare til å gjøre det mulig for 104.000 dieselfartøy å ha høyere utslipp, ifølge kildene.

Bilprodusenten må betale 311 millioner i bøter til justisdepartementet, 75 millioner til delstater som undersøker utslippsjuks, i tillegg til midler for å kompensere for utslippene, skriver Reuters.

De er også nødt til å betale 280 millioner dollar i forbindelse med søksmål ført av bileiere.

Les også: (+) 5 tall som forklarer sinnet som raser i de franske gatene

Ulovlig programvare

Også nyhetsbyrået AP har snakket med kilder som bekrefter boten.

Ifølge amerikanske myndigheter var 104.000 Jeep Grand Cherokee og Ram pickuper, produsert mellom 2014 og 2016, utstyrt med en ulovlig programvare som manipulerte utslippstallet på dieselbilene. Ifølge AP kontrollerte programvaren forurensning under tester i laboratorium, men ble slått av under visse omstendigheter når bilene kjørte på veiene.

Fiat Chrysler nekter for å ha gjort det de er anklaget for.

Startet med Volkswagen

Fiat Chrysler er bare én av flere bilprodusenter som har vært i myndighetenes søkelys etter utslippsskandalen som sprakk da det i 2015 ble avslørt at Volkswagen hadde installert programvare i minst 11 millioner biler for å jukse på utslippstester.

Så langt har skandalen kostet Volkswagen 28 milliarder euro, tilsvarende nær 270 milliarder kroner, i bøter, erstatninger og forlik.

Volkswagen innrømmet i 2015 å ha utrustet bilene sine med en spesiell programvare laget for å lure utslippstester. Det var amerikanske myndigheter som oppdaget programvaren, som er plassert i bilene for å pynte på miljøskadelige utslipp fra dieselmotorer.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå