Styreleder etter Luxembourg-redegjørelse: Kan få konsekvenser for DNB-ansatte

DNBs styreleder Anne Carine Tanum sier at prosessen rundt Luxembourg-saken kan få konsekvenser for enkelte medarbeidere.


<p><b>PRESSEKONFERANSE:</b> I kjølvannet av Panama papers kalte DNB inn pressen onsdag for nærmere redegjørelse rundt praksisen i DNB Luxembourg. Her er konsernsjef Rune Bjerke avbildet med styreleder Anne Carine Tanum-</p>

PRESSEKONFERANSE: I kjølvannet av Panama papers kalte DNB inn pressen onsdag for nærmere redegjørelse rundt praksisen i DNB Luxembourg. Her er konsernsjef Rune Bjerke avbildet med styreleder Anne Carine Tanum-

– Styret har bedt om at fire tiltak gjennomføres. Vi har bedt om en gjennomgang av Luxembourg Private Banking, styring av datterselskapene og konsernrevisjonen. Det kan godt tenkes at det kommer til å føre til endring av struktur, og at det kan få konsekvenser på individuelt nivå, sier Anne Carine Tanum til VG/E24.

På spørsmål om kritikken av internrevisjonen i 2007, sier hun følgende:

– Det er svært alvorlig. En revisjon skal fange opp omdømmemessige saker og melde til konsernsjef og styre. Vi er nå nødt til å gjøre en stor gjennomgang for å finne ut om det er nok fokus på de etiske sidene i vårt selskap.

– Hva tror du?

– Det er for tidlig å si. Men jeg tror styret vil be om at det nivået heves.

Under pressekonferansen uttrykte Tanum fortsatt tillit til Rune Bjerke som konsernsjef. Pressekonferansen kom i kjølvannet av avsløringene i Panama papers.

Se opptak av pressekonferansen under, saken fortsetter under videoinnslaget 

Kan ikke garantere full oversikt

I rapporten får DNBs internrevisjon kritikk, og konsernsjef Rune Bjerke har fått beskjed av styret om å vurdere internrevisjonens kompetanse og ressurser.

På spørsmål fra E24 om Bjerke kan garantere at internrevisjonen nå har full oversikt over hva banken tilbyr av produkter i Norge og utlandet, svarer DNBs konsernsjef at – på grunn av styrets forespørsel – han ikke kan garantere det.

– Jeg kan ikke utelukke at det er mer man skulle ha sett, sier Bjerke.

I redegjørelsen fra DNB, som er lagt ut på bankens hjemmesider, kommer det frem at det var den lokalt ansatte internrevisoren som også opprettet kontakt med Mossack Fonseca.

Han hadde i tillegg til å være internrevisor ansvar å implementere «den delen av strategiplanen som gjaldt å legge til rette for etablering av selskaper i lavskatteland».

Legger mye skyld på DNB Luxembourg

Bjerke legger under pressekonferansen mandag mye av skylden på Luxembourg-avdelingen, som han sier ikke formidlet informasjon om etableringen av postboksselskapene, slik at ledelsen heller ikke fikk kunnskap om dem.

– Hvis man hadde sagt ifra, hadde vi gitt bedre informasjon til næringsdepartementet i 2014, sier han, og henviser til at næringsminister Monica Mæland ble feilinformert dette året da hun spurte om DNB hadde befatning med skatteparadiser.

DNB innrømmet forrige uke at de hadde feilinformert Mæland i 2014.

Likevel legger han til:

– Det å sette i gang en heksejakt eller personjakt synes jeg er mindre viktig enn å lære av de forhold som gjorde at den praksisen ble etablert, sier han.

Rune Bjerke har samtidig nektet for at han eller andre i konsernledelsen kjente til praksisen.

For ordens skyld: Rune Bjerke ble konsernsjef i DNB fra og med 1.1.2007. Han overtok etter Svein Aaser. DNB startet med postboksselskapene i skatteparadiser i 2005.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå