- En seier for Konkurrenten.no

ESA må gjenåpne sak mot Oslo kommune, som i 2004 utbetalte 800 millioner i ulovlig støtte til Kollektivtransportproduksjon.

FOTO: MARIUS KNUTSEN / VG
FOTO: MARIUS KNUTSEN / VG

- Dommen er en seier for Konkurrenten.no og alle som mener at private og offentlige buss- og kollektivselskaper må likebehandles, når de blir invitert til å konkurrere for å gi passasjerene det beste tilbudet, sier Tom Roger Øydne, som leder det sørlandske ekspressbusselskapet i en pressemelding.

Mandag ble det i EFTA-domstolen klart at ESA ikke hadde rett til å henlegge statsstøttesaken mot Kollektivtransportproduksjon AS (KTP).

- Konsekvensen av dagens dom blir at ESA må åpne formell sak som sannsynligvis vil føre til at KTP må betale tilbake et betydelig millionbeløp, for å gjenopprette ubalansen som den ulovlige statsstøtten har skapt for konkurranseforholdene i flere bussmarkeder i Oslo og andre regioner hvor KTP har etablert seg, sier Jon Midthjell, Konkurrenten.nos advokat.

Ulovlig

Konkurrenten.no klaget allerede i 2006 Oslo kommune inn for ESA - EFTAs overvåkningsorgan - for ulovlig statsstøtte.

I 2010 vedtok ESA at pengestøtten på 800 millioner kroner fra Oslo kommune til KTP (tidligere Oslo Sporveier) er ulovlig, men at selskapet ikke trenger å tilbakebetale noe, og lukket deretter saken.

Konkurrenten.no anker deretter henleggelsen inn for EFTA-domstolen.

Etter en høring i april i år, hvor Staten blant annet måtte vitne, er det mandag klart at ESA må ta opp saken på nytt.

Konkurrenter

Konkurrenten.no er en av de viktigste bussoperatørene på ruten mellom Kristiansand og Oslo.

Kollektivtransportproduksjon - eier Unibuss - som igjen driver Lavprisekspressen, som er Konkurrenten.nos største konkurrent på samme strekning.

- Vi vil fremover legge frem all nødvendig dokumentasjon slik at ESA kan fatte et vedtak som oppfyller kravene til dokumentasjon og begrunnelse, sier kommunikasjonsdirektør Merete Agerbak-Jensen i KTP AS i en melding.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå