- Endret timelister for Langemyhr

WARSZAWA (VG) Polske arbeidere står åpent frem og forteller hvordan arbeid på byggmester Harald Langemyhrs 20-millionersvilla skal ha blitt fakturert Oslo kommune.

– Vi fylte timelister hver mandag. En gang skrev jeg at disse gjaldt jobb på Langemyhrs villa. Straks etter kom kontordamen, og jeg ble bedt om å skrive skjemaet på nytt - ifylt ordrenummeret til Økern sykehjem, sier Adam Makarczyk til VG.

Jobbet på sjefens bolig

Hans kollega Mariusz Kropidlowski sier til VG at han jobbet i hagen ved villaen og med et gjerde.

- Jeg ble bedt om å skrive ordrenummer 157 på timelisten, og jeg visste at det ikke var villaen, sier han.

En tredje arbeider - som ønsker å være anonym fordi han fremdeles jobber for Lamgemyhr - sier:

- Vi har arbeidet på sjefens bolig, men ble bedt om å ikke skrive det på timelistene. Disse ble levert til kontoret uten spesifisering på hvor jobben ble utført. Hver gang var det 10-12 arbeidere på boligen. Det virket litt rart med timelister, siden vi hadde kontrakter med fast lønn uansett antall timer.

Les også: – Arbeiderne var statister

Merkelig praksis

Bygningsarbeideren kommer med påstander om en merkelig praksis på det kommunale sykehjemmet på Økern i Oslo.

- Enkelte dager var det 40 av oss på taket av sykehjemmet, med ordre om å ikke gjøre noen ting. Vi var i beredskap, for hvis inspektørene kom, måtte vi late som om vi arbeidet, sier den polske byggearbeideren.

Han har så lang erfaring fra bransjen at han sier han er sikker på årsaken til "skuespillet".

- Det var for å forlenge arbeidet med tusener av timer. I stedet for to uker ble arbeidet utført i løpet av seks, og sjefen fikk betalt for hver time arbeidere ikke gjorde noe, sier polakken.Adam Makarczyk bekrefter historien:

– Byggelederen forklarte oss at "Harald har en avtale om at han får betalt for hver arbeider på taket og ikke ut fra hva arbeideren gjør". Han har for eksempel sagt at denne jobben skal gjøres på en uke, til tross for at jobben kunne bli utført på 1-2 dager. Og vi måtte adlyde sjefene, sier Makarczyk.

Les også: Endevender alle Langemyhr-bygg

Ikke en sjanse

Han sier inspektørene ikke hadde en sjanse, siden hele opplegget var veldig godt organisert.

– Da jeg arbeidet på byggeplassen, var jeg alltid beredt til å løpe på taket med et eller annet verktøy. På hvert hjørne av taket var det utplassert vakter for å oppdage eventuell kontroll fra arbeidstilsynet. Som i en actionfilm, sier Makarczyk.

Les også: Tre Langemyhr-ansatte i varetekt

Nøye hjemme

Han jobbet hovedsaklig på Økern, men ble kjørt til villaen i Tønsberg etter behov. Der jobbet en gruppe på 5-6 arbeidere fast. De fra Økern eller Sinsen ble kjørt dit etter behov, sier Makarczyk og forteller om et ganske annet regime hos byggmesteren privat:

- Harald var så nøye at han observerte arbeidere med kikkert da de jobbet ved villaen hans, sier Mariusz Kropidlowski.

– Jobbingen var helt annerledes enn på Økern. Her måtte alle løpe og være effektive.

Les også: Bygger ny luksusbolig

Den anonyme bygningsarbeideren hevder at han flere ganger har sett at byggematerialer ble kjørt fra Økern til villaens byggeplass.

- Det skjedde minst en gang i uken, ofte to ganger. Jeg har selv kjørt med materialer. Om noen spurte, ble det forklart med at det ble kjøpt inn for mye, sier den anonyme mannen.

- Jeg kjenner minst to arbeidere som pakket og kjørte ut materialene. Hele opplegget var vel organisert og med en stor rotasjon av arbeidere slik at vi skulle vite minst mulig. Men vi har sett mye, sier Kropidlowski.

Hard dag

Han sier at de polske arbeiderne jobbet 10-11 timer hver dag.

- Vi måtte stå opp klokken fire, ble kjørt til Økern og var tilbake klokken 21. Sjåførene av minibussene var også polske, og de var overarbeidet. Jeg har selv kjørt en av de bilene og var så utmattet at jeg nesten sovnet bak rattet, sier Adam Makarczyk.

Byggmester Langemyhr var i går kveld ikke tilgjengelig for kommenter, men i gårsdagens VG avviste han påstandene om at arbeidet på villaen hans skal ha blitt belastet Økern sykehjem:

- Det er bare tull. Arbeiderne gjør jobben og leverer timelister, de har ikke noen innsikt i hvordan det blir fakturert, uttalte den bedragerisiktede byggmesteren i Tønsberg.

Les også: - Noen har vært ute etter meg

Les også: Solgte luksusvilla til 11 millioner

Flere nyheter fra E24

På forsiden nå