Føler seg stemplet som bedrager

TØNSBERG: – Det er drøyt å bli stemplet som forbryter på grunnlag av en antakelse, sier byggmester Harald Langemyhr. Nå har han selv betalt for en rapport som renvasker ham.

Etter flere tusen medieoppslag føler Harald Langemyhr at han har stempelet "bedrager" med store bokstaver i pannen. Han mener grunnlaget er syltynt, en teoretisk beregning av hva arbeidet de har gjort burde ha medført av timeverk.

– Det er drøyt å bli stemplet som forbryter på grunnlag av en antakelse, sier han.

Harald Langemyhr ble siktet for bedrageri av 27 millioner mens han var på ferie på Rhodos sammen med kona og barna. Medieoppmerksomheten ble så stor at han "snek" seg hjem til Norge for å unngå å bli arrestert i fullt blitzlys.

– Jeg dro dagen etter jeg skulle, med fly fra Athen via Munchen til Gøteborg. Derfra kjørte jeg bil til Oslo og meldte meg for politiet, forteller Langemyhr.

Deretter bar det rett i varetekt, to uker i full isolasjon, før Langemyhr slapp ut 9.juli. Tiden etterpå har han brukt for å bygge opp sitt forsvar.

- Skal berge firmaet

VG møter Harald Langemyhr på hans kontor i Tønsberg. Den bedragerisiktede byggmesteren gir sitt første intervju etter at han ble løslatt for en måned siden – etter over fem uker i varetekt.

– Nå skal vi berge firmaet og bevise vår uskyld, sier Harald Langemyhr.

– Det har vært et utrolig press, og veldig slitsomt, sier han.

Oslo kommune mener Byggmester Harald Langemyhr skrev over 50 000 falske timer på Økern sykehjem. Takstmannen, som Langemyhr selv engasjerte, fant bare 3345 timer for mye.

Krever 30 mill. av Oslo

Nå slår Harald Langemyhr tilbake mot bedragerianklagen, og krever at Oslo kommune betaler forfalte regninger på over 20 millioner. I tillegg sender han nå en ekstra regning på over 10 millioner kroner til Oslo kommune, samtidig som han varsler et mulig erstatningskrav, opplyser hans advokat Bjørn Soltvedt.

Den omfattende takstmannsrapporten, på 400 sider, er oversendt politiet.

– Den viser at det ikke har foregått noe bedrageri, mener Harald Langemyhr.

VG kjenner konklusjonen i taksmannens rapport. Den beskriver en helt annen virkelighet enn i granskningsrapporten fra revisjonsfirmaet PwC, og den byggtekniske vurderingen fra OPAK (byggebransjens kompetansesenter), som kommunen har bygd sin anmeldelse på:

Harald Langemyhr har fakturert Oslo kommune for over 67 000 timer

OPAK mener det bare er utført arbeid tilsvarende13 000 timer

Taksmannen mener det utførte arbeidet utgjør 64 000 timer.

Overfaktureringen på 3345 timer utgjør 4,95 prosent av den fakturerte summen, som taksmannen konkluderer med er et normalt og akseptabelt avvik for et byggprosjekt som renovering av Økern sykehjem.

Mistet kontrakter

Taksten er utført av autorisert takstmann Olaf Abell, med anerkjent kalkulasjonsverktøy. Grunnlaget har vært avtalene mellom Langemyhr og Omsorgsbygg, og flere tusen før- og etter-bilder av bygget.

– Alle arbeidstimene vi har utført og fakturert er godkjent av Oslo kommune, signert både av prosjektdirektør, prosjektansvarelig, prosjektleder, rådgivende ingeniør, arkitekt og byggeleder. Nå regner jeg med at Oslo kommune snarest betaler det de skylder oss, som er mer enn de hevder vi har bedratt dem for, sier Harald Langemyhr.

Før arrestasjonen sysselsatte Langemyhr 120 mann på store prosjekter i Oslo, nå har han bare 10-15 mann i arbeid på lokale byggeprosjekter. En storkontrakt på 100 millioner, bygging av 55 leiligheter i Tønsberg, ble annullert etter at Langemyhr ble siktet for bedrageri.

Politiet har tatt arrest i alle Harald Langemyhrs private eiendeler, hus, hytte og bil, som ifølge Langemyhr er langt mer verdt enn det kommunen mener han har bedratt dem for.

– Det økonomiske tapet blir stort, men det personlige tapet er verst, sier Harald Langemyhr.

Les flere økonominyheter på E24.

På forsiden nå