Foreslår Covfefe-lov

Vil gjøre det forbudt for presidenten å slette tweets.  


<p>President Donald Trump har nektet å bekrefte at «covfefe» var en skrivefeil, men slettet meldingen etter seks timer. Et nytt lovforslag vil gjøre det forbudt.</p>

President Donald Trump har nektet å bekrefte at «covfefe» var en skrivefeil, men slettet meldingen etter seks timer. Et nytt lovforslag vil gjøre det forbudt.

Covfefe.

De syv bokstavene, tvitret av president Donald Trump en sen nattetime i mai, vil muligens stå igjen som selve symbolet på presidentens uforutsigbare og skruppelløse opptreden på mikrobloggtjenesten.

«Despite the constant negative press covfefe», lød den fulle erklæringen fra Trump. Etter at verden hadde klødd seg i hodet i cirka seks timer, ble meldingen slettet.

Samtidig fastslo Det hvite hus-pressetalsmann Sean Spicer på en pressekonferanse nylig at Twitter-meldinger fra Trump er å anse som offisielle uttalelser.

Vil lagre alt for ettertiden

Nå har den demokratiske kongressmannen Mike Quigley introdusert et lovforslag som tar ham på ordet.

«The COVFEFE Act» (Communications Over Various Feeds Electronically For Engagement Act) henviser til den infamøse meldingen Trump slettet, og foreslår tilføyelser til The Presidental Records Act.

Dette er en eksisterende lov som sier at presidentens offisielle kommunikasjon skal registreres og lagres for ettertiden.

Det foreslåtte COVFEFE-tillegget sier at presidentens bruk av sosiale medier også skal anses som offisiell kommunikasjon, og være underlagt de samme strenge reglene for dokumentbehandling fra administrasjonen.

Det betyr blant annet at det vil bli forbudt for presidenten å slette en Twitter-melding når den først er publisert.

– Må holdes ansvarlig

– For å opprettholde tilliten til regjeringen, må de valgte tjenestemennene svare på hva de gjør og sier – det inkluderer tweets på 140 tegn, sa Quigley.

– Hvis presidenten skal bruke sosiale medier for å komme med plutselige, offentlige kunngjøringer, må vi sørge for at uttalelsene bevares. Tweets er kraftfulle, og presidenten må holdes ansvarlig for hvert innlegg, fortsatte kongressmannen.

Trump sletter stadig Twitter-meldinger, spesielt dem med skrivefeil. Da Trump slettet covfefe-meldingen, la han ut en ny hvor han inviterte til en gjettelek om ordets egentlige betydning (hint: det er nok bare en tastefeil).

«Til tross for den stadige negative pressedekningen», var trolig det Trump egentlig forsøkte å skrive (dekning på engelsk er «coverage», som ligner «covfefe».

Både Trump og pressetalsmann Spicer har imidlertid nektet å bekrefte at det var en skrivefeil. Spicer har i en noe kryptisk uttalelse fastslått at «covfefe» fremstår klinkende klart for presidentens innerste rådgiverkrets.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå