G20-landene skulle rydde opp - skatteparadisene blomstrer

Verdens mektigste statsledere lovet i 2009 at skatteparadisenes tid var forbi. Tre år senere lever de i beste velgående, viser rapport.

<p><b>HEMMELIGHOLD OG FLOTTE STRENDER:</b> G20-landene lovet i 2009 å komme skatteparadisene til livs. Det endte med at pengene fløt inn til blant annet Cayman Islands. Bildet er tatt på Seven Mile Beach på Grand Cayman Island i august.<br/></p>

HEMMELIGHOLD OG FLOTTE STRENDER: G20-landene lovet i 2009 å komme skatteparadisene til livs. Det endte med at pengene fløt inn til blant annet Cayman Islands. Bildet er tatt på Seven Mile Beach på Grand Cayman Island i august.

- Vi er veldig enig i kritikken i rapporten, som viser at avtalene har liten effekt, sier leder i Tax Justice Network Norway, Sigrid Jacobsen.

I 2009 erklærte verdenslederne på G20-møtet i London at «banksekretessens tid var over». Skatteparadis som Sveits og Luxembourg ble truet med økonomiske sanksjoner hvis ikke de godtok avtaler om informasjonsutveksling.

Siden møtet i London har flere skatteparadiser inngått totalt mer enn 700 slike avtaler.

- Tre år senere er banksekretessen fortsatt tilstede, og flere skatteparadis blomstrer, konkluderer en ny rapport fra Paris School of Economics.

- Like mye penger

Artikkelforfatterne har fått tilgang til en unik statistikk fra The Bank for International Settlements. BIS fungerer som sentralbankenes bank.

Dermed har de kunne analysere hvor mye penger som er overført til og fra skatteparadis de siste årene.

- Det er i dag omtrent like mye penger i skatteparadis som for tre år siden, skriver artikkelforfatterne, og viser til at utlendingers innskudd i skatteparadis fortsatt ligger på 2.700 milliarder dollar (nesten 16 milliarder kroner).

Skattesnyltere har ikke reagert helt på den måten G20-landene så for seg.

- De reagerte hovedsaklig ved å overføre midlene sine til skatteparadis som ikke har noen avtaler med hjemlandet, står det i rapporten.

- Ettersom ingen land har avtaler med alle skatteparadis er det masse manøvreringsrom til å plassere penger på sikre og hemmelige steder.

Statistikken i rapporten viser at innskudd i land som Jersey, Luxembourg, Sveits, Guernsey og Bahrain har gått ned, samtidig som de har økt tilsvarende mye i andre skatteparadis som Hong Kong, Cayman Islands og Singapore.

ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER BILDET

<p><b>FRA DEN ENE TIL DEN ANDRE:</b> Tallene viser at pengene er flyttet fra skatteparadis som utleverer informasjon til skattemyndigheter til land som ikke gjør det.<br/></p>

FRA DEN ENE TIL DEN ANDRE: Tallene viser at pengene er flyttet fra skatteparadis som utleverer informasjon til skattemyndigheter til land som ikke gjør det.

Uten informasjon får man ikke informasjon

Ifølge avtalene som er inngått må skattemyndighetene ha dokumenterte mistanker om skatteunndragelse før de får utlevert informasjon.

I rapporten vises det til at for eksempel franske myndigheter har store problemer med å få informasjon fra Sveits, fordi det er vanskelig å dokumentere skattejuks før man har tilgang til kontoinformasjon.

<p>Styreleder Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network Norway</p>

Styreleder Sigrid Klæboe Jacobsen i Tax Justice Network Norway

- Problemet er ikke avtalene i seg selv, men at OECD fronter disse som løsningen for å få en slutt på skatteparadisene. Sannheten er at det må mer til, sier Jacobsen i Tax Justice Norway.

Ifølge Tax Justice Network kan det nå se ut som det er et taktskifte på gang.

- For første gang på ti år anerkjente OECD i en rapport før sommeren at automatisk utveksling kan være en løsning, forteller Jacobsen.

Krever automatikk

Både Jacobsen og rapporten peker på at automatisk informasjonsutveksling er en mye bedre løsning.

Det er dette som skjer når banken din hvert år melder til Skatteetaten hvor mye du har på konto og hvor mye du har tjent av for eksempel renter og aksjeavkastning. Dermed er det svært vanskelig å unndra skatt i land som Norge, England, Tyskland og Sverige.

Land med slike løsninger mottar hvert år millioner av skattemeldinger, men rapporten viser at OECD-landene kun mottatt noen få hundre meldinger fra Sveits og Singapore.

- Automatisk utveksling kan være et overordnet mål, men bør ikke være til hinder for å finne andre løsninger underveis, sier statssekretær i Finansdepartementet Roger Schjerva (SV).

- Vi er godt i gang

Schjerva mener departementet er godt i gang med arbeidet mot skatteunndragelse.

- Norge har sammen med de andre nordiske landene per i dag inngått 38 avtaler om utveksling av informasjon. Det nordiske samarbeidet har vært en suksesshistorie siden oppstarten i 2006, sier han.

<p>Statssekretær Roger Schjerva (SV) i Finansdepartementet.<br/></p>

Statssekretær Roger Schjerva (SV) i Finansdepartementet.

Han mener avtalene har vært et viktig våpen.

- Skattedirektoratet melder at de i sitt kontrollarbeid har stor nytte av avtalene, sier Schjerva.

Schjerva forteller at det står igjen «noen få land», men at Norge på ganske kort sikt vil ha et «komplett nettverk av skatteavtaler».

Lover bedring i 2014

En av tiltakene som kan hjelpe mot skatteunndragelse er såkalt land-for-land-rapportering (LLR). Det innebærer at selskaper må opplyse til myndighetene om utbetalinger de gjør i hvert av landene de opererer i.

- Vårt mål er å sette i kraft regler om LLR fra 1. januar 2014, selv om ikrafttredelsen skjer på et noe senere tidspunkt i EU, sier statssekretær Schjerva.

- Hvis dette innføres, vil det være et stort steg på vei for økt åpenhet i selskapers bruk av skatteparadis, sier Jacobsen i Tax Justice Norway.

Les om lovnaden: Johnsen: - Nå er det tid for action

I tillegg lover departementet å presse på for at et implementeres «et godt og robust LLR-regelverk» i hele EØS-området så raskt som mulig.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå