Hagen-datter selger omstridt gård

Hagen-familiens skatteflukt til Sveits fører til at den omstridte gården Øvre Vilberg i Sørum kommune er solgt.
<b>MILLIONTAP:</b> Caroline Hagen må ta et tap på 7,5 millioner kroner når hun selger gårdsparadiset Øvre Vilberg.
MILLIONTAP: Caroline Hagen må ta et tap på 7,5 millioner kroner når hun selger gårdsparadiset Øvre Vilberg.

Stein Erik Hagen tar med seg familien til Sveits, for å komme unna formueskatten. Dette fører til at Øvre Vilberg gård, som Caroline Marie Hagen kjøpte for 27 millioner kroner, må selges grunnet at det er boplikt på gården.

- Jeg kan bekrefte at gården er solgt, sier Caroline Marie Hagens advokat, Thomas R. Håkonsen i Schjødt advokatfirma til E24.

- Når ble gården solgt?

- Det ble solgt nylig, sier Håkonsen.

Les også: Hagen rømmer landet

Solgt til tredjepart

Daglig leder i Canica, Hagen-familiens investeringsselskap bekrefter at gården er solgt.

- Gården er solgt. Endringer i livslivssituasjon gjør at hun må selge den, siden det er boplikt, sier daglig leder Peter Arne Ruzicka i Canica til E24.

Ruzicka vil ikke si noe om verken pris eller hvem kjøperen er, men den skal være solgt ut av Canica-systemet.

- Gården er solgt til en tredjepart, sier Ruzicka.

- Kjøper må søke om konsesjon, og detaljene blir klare når søknaden er offentlig, fortsetter han.

Se bildene av gården: Hagens luksuriøse bondegård

Omstridt gårdskjøp

En halvtimes kjøring fra Oslo ligger den herskapelige gamle fogdsgården Øvre Vilberg fra 1771. Gården som i 1775 ble kjøpt opp av fogden Ove Henrik Vangensteen fra Vang i Valdres har huset svært mange kjente norske personligheter, blant andre kronprinsesse Märtha og Henrik Wergeland.

Den 20. desember 2007 kjøpte Caroline Hagen gården av Gudbrand Lych Askvig for 27 millioner kroner. Kommunen godtok pris og søknad om konsesjon.

Men Statens landbruksforvaltning overprøvde kommunenes vedtak, med begrunnelsen om at gården bare var verdsatt til 17,5 millioner kroner. De fryktet at Hagens kjøp ville føre til en presedens om høyere priser på norske gårdsbruk, og dermed vanskeligheter med å få videreført gårdsbruk.

Saken havnet til slutt på landbruksministerens bord, som besluttet at Caroline Hagen fikk kjøpe gården for den avtalte summen.

- I denne helt spesielle saken må samfunnets interesse i å bevare de særdeles store kulturminneverdiene på eiendommen veie tyngre enn de samfunnsinteresser som knytter seg til prisreguleringen på landbrukseiendommer. Jeg mener at kjøper vil kunne sikre eiendommens kulturhistoriske verdier for fremtiden, og også sikre den som landbrukseiendom, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk da beslutningen ble tatt.

Les sakene:

Til forsiden

På forsiden nå