Høyesterett: Kjell Inge Røkke slipper milliardkrav

Per Orveland gikk i fjor rettens vei for å sikre seg ti prosent av Kjell Inge Røkkes aksjeformue. Nå har Høyesterett satt en strek for milliardkravet.

<p><b>- FULLSTENDIG GRUNNLØST:</b> Investor Kjell Inge Røkkes prosessfullmektig i saken, John Christian Elden, kaller søksmålet fra Per Orveland for et misbruk av rettssystemet.<br/></p>

- FULLSTENDIG GRUNNLØST: Investor Kjell Inge Røkkes prosessfullmektig i saken, John Christian Elden, kaller søksmålet fra Per Orveland for et misbruk av rettssystemet.

Orveland var i flere år samboer med Røkkes ekskone Karin Monsen Røkke. Ifølge Orveland, skal Kjell Inge Røkke flere ganger ha lovet å gi ham ti prosent av aksjeformuen sin i gave. Orveland anslår verdien av ti prosent av aksjene til 1,7 milliarder kroner.

I fjor sommer avviste Asker og Bærum tingrett kravet. Orveland ville da anke avgjørelsen til lagmannsretten, men Borgarting lagmannsrett besluttet i januar i år at anken ikke kunne fremmes. Denne avgjørelsen anket Orveland til Høyesterett.

Enstemmig avgjørelse

Nå har Høyesteretts ankeutvalg kommet frem til at tingrettens avgjørelse ikke kan ankes.

« Utvalget finner det enstemmig klart at anken ikke kan føre frem. Anken blir derfor å forkaste.», skriver ankeutvalget i sin kjennelse.

Orveland må derfor se langt etter Røkkes 1,7 milliarder kroner - og må isteden betale Røkke 5000 kroner i saksomkostninger.

- Forventet resultat

Røkkes prosessfullmektige i saken, advokat John Christian Elden, sier Røkke forventet at Høyesteretts ankeutvalg ville avvise anken.

- Min klient forventet dette resultatet, men er selvsagt glad for enstemmig medhold i Høyesterett på at han ble utsatt for et fullstendig grunnløst milliardsøksmål, sier Elden til VG.

Helt siden Dagens Næringsliv omtalte milliardkravet for første gang i 2012, har Elden omtalt kravet som et forsøk på pengeutpressing, og stilt seg svært kritisk til at saken skulle bli ført i retten.

<p><b>VILLE SAKSØKE RØKKE:</b> Anken til Per Orveland ble forkastet av Høyesterett.<br/></p>

VILLE SAKSØKE RØKKE: Anken til Per Orveland ble forkastet av Høyesterett.

- Misbruk av rettssytemet

- Alle har rett til å gå til retten, men da får man også et slikt misbruk av rettssystemet som en følgeskade, sier Elden til VG etter ankeutvalgets avgjørelse.

Det hører med til historien at Orveland i første omgang trakk søksmålet mot Røkke etter et oppklaringsmøte mellom de to.

Røkke betalte også fire millioner kroner til Orveland, noe Orveland selv kalte nedbetaling. Røkkes advokat mente derimot at pengene var økonomisk støtte.

Senere kom det frem at advokat Morten Furuholmen hadde rådet Orveland til å droppe søksmålet. Orveland mente dette rådet var feilaktig, og valgte å gå til sak likevel.

- Ingen kommentar

VG har vært i kontakt med Per Orveland fredag kveld. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå