- Jeg fortjente alle jobbene jeg fikk

Liv Løberg mener hun fortjente alle stillingene hun fikk, selv om CV-en var falsk.

Oslo Tingrett: Liv Løberg mener hun har gjort seg fortjent til en lysende karriere, på tross av forfalskning av CV.
Oslo Tingrett: Liv Løberg mener hun har gjort seg fortjent til en lysende karriere, på tross av forfalskning av CV.

I dag startet rettsaken mot Liv Løberg, som er tiltalt for bedrageri, dokumentforfalskning og falsk forklaring for offentlig myndighet. Hun har blant annet forfalskede eksamensbevis fra Norges Handelshøyskole og London School of Economics.

I utgangspunktet hevder Løberg at hensikten var å ha de forfalskede vitnemålene på gøy. Men på 70-tallet ble hun lei av å motta dagpenger, og benyttet dokumentene til å klatre oppover karrierestigen.Til slutt endte hun opp i en helsetoppstilling i SAFH, et organ som har ansvaret for å undersøke at helsepersonell har papirene i orden.

- Det bare ble slik. Jeg ønsket å komme i jobb, betale skatt og være en nyttig samfunnsborger som alle andre, sier Løberg.

- Stor arbeidskapasitet

Siden 1994 har Løberg hatt stillinger som trygdesjef, personaldirektør ved Meteorologisk institutt, divisjonsdirektør ved Ullevål universitetssykehus og kontorsjef ved Veterinærhøgskolen. Inntil oktober i 2010 satt hun som administrasjonssjef i SAFH. Imidlertid har hun kun formell utdannelse som hjelpepleier.

- Jeg visste at jeg hadde stor arbeidskapasitet og lærte raskt, samtidig som jeg satt inne med mye realkompetanse.

Løberg mener selv at hun har fortjent jobbene, fordi hun innfridde forventningene til arbeidsgiveren på tross av at hun løy.

- Alltid gjort en god jobb

- Jeg søkte i forhåpning om at jeg ville beherske jobben, selv om jeg ikke var formelt kvalifisert. Også gjorde jeg denne tabben. Likevel har jeg alltid gjort en god jobb.

- Har man sagt A, så må man også si B. Den ene jobben fulgte den andre, og det ble vanskelig å bryte dette mønsteret. Det ble bare til at jeg fortsatte å lyve, sa Løberg i retten.

I juni 2010 kom Løberg på kant med en medarbeider, som ante ugler i mosen og undersøkte dokumentasjonen hennes nærmere.

-Det var en medarbeider som hverken likte min sjef eller meg spesielt godt. Han hadde tilgang til personalmappen, og overleverte papirene mine til en journalist i Verdens Gang. Jeg aner ikke hvordan han fattet mistanke, men han fortalte til andre at han ville bli kvitt meg.

Samme dag som saken ble kjent, fratrådte hun stillingen som administrasjonssjef i SAFH. I dag står Løberg uten arbeid.

Advokat Erling O. Lyngtveit, som forsvarer Løberg, forteller at hun er svært preget av situasjonen.

- Dette er en tragedie for Løberg, som har det tungt og vanskelig sosialt. Etter hvert begynte hun selv å dokumentere feilaktig informasjon, noe som viser det tragiske i at hun ble fanget i sine egne feilgrep, og klarte ikke å bryte den onde sirkelen.

Risikerer å tilbakebetale 3,5 millioner

Aktoratet reiste et inndragningskrav som omfatter den ekstra lønnen hun har fått, basert på  falske attester og vitnemål.  Hun risikerer å måtte betale tilbake 3,5 millioner kroner, som aktoratet mener er differansen mellom det hun skulle ha mottatt i lønn som hjelpepleier, og det hun faktisk fikk som helsetoppsjef.

Les også:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå