Kongsberg Gruppen kalt inn på teppet

Næringsministeren har bedt Kongsberg Gruppen om en orientering etter korrupsjonssiktelsen. Det samme har Folketrygdfondet.

<p><b>STORAKSJONÆR BER OM SVAR:</b> Næringsminister Monica Mæland og departementet skal onsdag ettermiddag møte ledelsen i Kongsberg Gruppen for en orientering etter korrupsjonssiktelsen mot selskapet tirsdag. Arkivbilde.<br/></p>

STORAKSJONÆR BER OM SVAR: Næringsminister Monica Mæland og departementet skal onsdag ettermiddag møte ledelsen i Kongsberg Gruppen for en orientering etter korrupsjonssiktelsen mot selskapet tirsdag. Arkivbilde.

En dag etter at Økokrim siktet Kongsberg Gruppen og én av deres ansatte for korrupsjon, måtte ledelsen møte i Næringsdepartementet.

Staten er storaksjonær i det norske teknologi- og forsvarskonsernet og har en eierandel på 50 prosent.

Næringsminister Monica Mæland fikk onsdag en orientering fra styreleder Finn Jebsen og konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen.

- Vi har fått en gjennomgang av saken og av selskapets arbeid med anti-korrupsjon, sa næringsminister Monica Mæland etter møtet.

- Det er alvorlig at det er tatt ut siktelse mot selskapet, men vi må nå avvente Økokrims videre arbeid. Vi vil videreføre dialogen med selskapet om arbeidet for å forebygge korrupsjon. Vi vil selvsagt også ha dialog med Kongsberg Gruppen om denne konkrete saken fremover, sier Mæland.

Departementet opplyser til E24 at de fikk en orientering og at de nå avventer Økokrims etterforsking.

Siktelsen omhandler flere leveranser av forskjellig kommunikasjonsutstyr til Romania i perioden 199 til 2008. Datterselskapet Kongsberg Defense Communications inngikk avtaler med både innenriks og utenriksdepartementet, samt hæren i Romania i perioden.

Til sammen leverte Kongsberg varer og tjenester til rumenske myndigheter for snaue 1,5 milliarder kroner (se faktaboks nederst).

Folketrygdfondet kaller inn Jebsen

Nest største eier av Kongsberg Gruppen er Folketrygdfondet, med 8,65 prosent av aksjene.

Onsdag tok Folketrygdfondet kontakt og ba om møte med styreleder Finn Jebsen, forteller aksjedirektør Nils Bastiansen i en epost.

- Vi har hatt kontakt med styreleder i Kongsberg Gruppen i dag, og vi vil avtale et møte med selskapet for å få en orientering, skriver han til E24.

Møtetidspunktet er ikke fastsatt.

Folketrygdfondet ønsker ikke å få tilgang til PWC-rapporten som ble laget internt, etter at ledelsen ønsket å sjekke rykter om korrupsjon i selskapet.

- Vi kommer ikke til å be om innsyn i interne rapporter, utover det som selskapet legger offentlig tilgjengelig for alle, skriver Bastiansen.

I tillegg til staten, ved Næringsdepartementet Arendals Fossekompani er tredje største eier av Kongsberg Gruppen med 7,96 prosent av aksjene.

De har ikke bedt om en egen orientering, forteller konsernsjef Sverre Valvik.

- Vi legger til grunn at selskapet uoppfordret gir relevant informasjon som trengs for å belyse saken, sier han til E24.

Ransaket kontorene

Økokrim ransaket tirsdag to av kontorene til Kongsberg Gruppen og Kongsberg Defense i Asker og på Kongsberg.

Økokrim har i tillegg gjennomført avhør av den ene personen som er siktet i saken i tillegg til selskapet.

Konsernsjef Walter Qvam fortalte på en pressekonferanse tirsdag kveld at denne personen fortsatt jobber i Kongsberg Gruppen, men han ville ikke gi noen flere detaljer om denne personen.

På spørsmål fra E24 om denne personen noen gang har hatt en lederrolle i Kongsberg Gruppen, svarte Qvam at han ikke har hatt det.

E24 har også vært i kontakt med de to som ledet Kongsberg Defense og Kongsberg Defense Communications i den aktuelle perioden.

Begge sa at de var helt ukjente med saken og at de ikke var kjent med at de har blitt siktet. Ellers viste de til selskapet for ytterligere kommentarer.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå