Maarud anker «potetgull»-dommen

Maarud gir seg ikke, og anker etter at Oslo tingrett fastlo at varemerkeregistreringen av produktnavnet «potetgull» er ugyldig.


<p><b>ANKER:</b> Maarud er klar for en ny runde i retten for å avklare striden om varemerkeregistreringen av «potetgull».</p>

ANKER: Maarud er klar for en ny runde i retten for å avklare striden om varemerkeregistreringen av «potetgull».

Siste ordet i vareemerkestriden mellom Norges største snack-produsenter er dermed ikke sagt.

Kims, som er eid av Orkla, vant delvis frem i Oslo tingrett. Motpart Maarud prøver nå saken videre i rettssystemet.

«Etter nøye vurdering har Maarud bestemt seg for å anke dommen i Potetgullsaken. Bakgrunnen for anken er basert på både juridisk og prinsipielt grunnlag. Vi opplever dommen som ubalansert, og den gir heller ikke svar på de viktigste problemstillingene rent juridisk,» skriver Maarud i en pressemelding.

«Prinsipielt mener vi det er feil at merkevaren Potetgull, som Maarud har funnet opp, markedsført og brukt eksklusivt i nesten 80 år, kan bli tatt fra oss og brukt av våre konkurrenter. Vi mener disse problemstillingene er såpass viktige at de trenger videre avklaring i rettssystemet.»

Administrerende direktør i Maarud AS, Chris Semsways, forteller E24 at beslutningen ble tatt i forrige uke. 

– Det er offisielt i dag. Vi leverte ankepapirene i ettermiddag. Jeg har ikke lyst til å si noe utover det som fremgår av pressemeldingen, sier Semsways.

Maarud presiserer i pressemeldingen at de ikke ønsker å begrense bruken av ordet i dagligtalen.

Orkla: – Vi vant en klar seier

Kommunikasjonsdirektør i Orkla Confectionary & Snacks Norge, Robert Rønning, fikk anken i hendene i ettermiddag, og har ennå ikke rukket og lese det 13 sider lange dokumentet.

– Vi skal se på det, men vi må gå gjennom anken. Det er viktig å gjenta at vi vant en veldig klar seier i Tingretten. Vi skal lese anken, men vi klarer ikke å skjønne at det har vært endringer i bevisbildet Oslo tingrett tok stilling til. Det medførte at «potetgull» ble kjent ugydlig som registrert varemerke, sier han til E24.

– Ikke fritt frem

30. september falt dommen i «potetgull-striden» mellom Maarud og Orkla. Bakgrunnen var altså at sistnevnte ønsket å bruke ordet «potetgull» som betegnelse for sine potetchips av merket «Kims».

Konkurrenten Maarud innførte ordet allerede på 1930-tallet, og har varemerkeregistrert «potetgull».

Oslo tingrett kjente varemerkeregistreringen av potetgull ugyldig, blant annet begrunnet i at det er blitt et allment ord i det norske språk. Orkla vant dermed frem i sakens hovedspørsmål.

Men Orkla fikk ikke medhold når det gjaldt krav om fastsettelsesdom vedrørende bruk av ordet potetgull.

Retten slo ikke fast at Orkla kan bruke betegnelsen potetgull i sin markedsføring uten å krenke Maaruds rettigheter. Årsaken er at dette knytter seg til fremtidige forhold.

«Vi minner om at det ikke er fritt frem for andre kommersielle aktører å bruke merkenavnet Potetgull i markedsføringen av deres varer,» skriver Maarud i pressemeldingen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå