- Minner om sjikane og psykisk terror

Lederen av Advokatforeningens skattelovutvalg kaller Transocean-rettssaken et «korstog».

<p><b>UENIG:</b> Førstestatsadvokat Morten Eriksen mener det var riktig å etterforske saken mot Transocean, selv om saken tok over ni år. Her fra Økokrim sin pressekonferanse i anledning påtaleavgjørelsen mot Transocean.<br/></p>

UENIG: Førstestatsadvokat Morten Eriksen mener det var riktig å etterforske saken mot Transocean, selv om saken tok over ni år. Her fra Økokrim sin pressekonferanse i anledning påtaleavgjørelsen mot Transocean.

Onsdag ettermiddag ble rigg- og boreselskapet Transocean sammen med de tre tiltalte rådgiverne, frikjent på alle punkter.

Lederen av Advokatforeningens skattelovutvalg, Bettina Banoun er svært kritisk til Økokrims håndtering av saken, og kaller den et korstog, skriver Dagens Næringsliv. 

- Økokrim, Skattetaten og Regjeringsadvokaten har ødelagt livet til tre skatterådgivere i ni år, sier hun til DN.

Frifunnet på alle punkter

Økokrim begynte å jobbe med saken høsten 2004. De mente opprinnelig at selskapet og de tiltalte rådgiverne var medkyldige i skatteundragelse på over ti milliarder kroner.

Dette ble senere nedjustert, og etter syv års etterforskning ble de første tiltalene tatt ut.

Som E24 skrev onsdag falt dommen i Oslo tingrett, der Transocean sammen med advokatene Sverre Koch og Einar Brask, i tillegg til revisor Klaus Klausen, var siktet for grov skatteundragelse på syv milliarder kroner.

Dommen lød slik:

«Etter dette blir alle tiltalte å frifinne for samtlige forhold som de er tiltalt for og for erstatningskravene som er rettet mot dem».

- Burde ikke vært en straffesak

Saken har vært omtalt som en av norgeshistoriens største skattesaker.

Rettssaken ble ytterligere utsatt i 2012, da det ble kjent at tre av medaktorene i saken var inhabile.

Lederen av Advokatforeningens skattelovutvalg sier nå til DN at saken aldri burde blitt en straffesak, og kaller milliard-erstatningskravene staten sendte til de tiltalte for «sjikane og psykisk terror».

Hun retter spesielt kritikk mot førstestatsadvokat Morten Eriksen i Økokrim, som sier til avisen at han mener det var riktig å etterforske saken.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå