Potetgull-striden er lagt død

Maaruds anke mot Kims-eier Orkla er avvist av Høyesterett, skriver Nettavisen.


<p><b>FERDIG I RETTEN:</b> Høyesterett har satt et punktum for Maarud og Orkla Confectionary &amp; Snacks lange strid om varemerkebeskyttelsen til Maaruds potetgull.</p>

FERDIG I RETTEN: Høyesterett har satt et punktum for Maarud og Orkla Confectionary & Snacks lange strid om varemerkebeskyttelsen til Maaruds potetgull.

Maarud har forsøkt å få varemerkeregistrert «potetgull» til eksklusiv bruk, men Borgarting lagmannsrett fastslo på Orklas forespørsel at Maarud ikke kan gjøre et begrep fra dagligtalen til eget varemerke.

Maarud startet å betegne potetflakene som «potetgull» i 30-årene, og etter varemerkeregistrering i 2009 reiste Orkla sak.

Striden om bruken av potetgull er lagt død med Høyesteretts avslag, hvilket betyr at lagmannsrettens dom er rettskraftig og at Orkla Confectionary & Snacks kan bruke betegnelsen «potetgull» i markedsføring uten å krenke rettighetene til Maarud.

– Vi er veldig fornøyde. Vi har ønsket en avklaring på at «potetgull» er et alminnelig ord i det norske språket, og ikke Maarud sitt varemerke. Når de avviser denne saken betyr det at vi har fått fullt medhold i alle krav, slik vi fikk medhold i lagmannsretten, sier kommunikasjonssjef Robert Rønning i Orkla Confectionary & Snacks til E24.

– Mørk dag

Maarud har på sin side tidligere understreket at det er Orkla som gikk til sak mot Maarud, og at Maarud aldri har ønsket å forhindre at folk flest bruker ordet «potetgull» i dagligtalen.

Administrerende direktør Chris Samways fikk nettopp dommen, og viser til kommentar gitt til Nettavisen, hvor han sier at dette er en «mørk dag» for Maarud og andre norske merkevarer.

– Nå må vi sette oss ned og vurdere hva vi skal gjøre videre, sier Samways i Maarud til Nettavisen.

Han nevner i en sms til E24 at fjorårets salg av Maaruds potetgullposer var rekordhøyt.

– Merkevaren har aldri vært mer populær blant folk, skriver han.

Varemerkeregistreringen av «potetgull» ble behandlet og godkjent av Patentstyret i 2009/2010. Varemerkeregistreringen ble først kjent ugyldig av Oslo tingrett i 2015 på Orklas forespørsel. Orklas krav om en såkalt fastsettelsesdom for bruk av betegnelsen ble imidlertid avvist.

I ankesaken som gikk for Borgarting lagmannsrett i 2016, tapte altså Maarud nok en gang kampen om å varemerkebeskytte «potetgull».

– Lagmannsretten ga full støtte til vår dokumentasjon på at folk flest sier «potetgull». Vi la frem mange bevis på at «potetgull» er den vanligste betegnelsen i offentlig dokumentasjon, litteratur og i sosiale medier. Vi fikk full juridisk støtte for vår argumentasjon, sier Rønning.

– Ingen kan binde opp språket

– Vil Orkla døpe om posene til «potetgull» nå?

– Vi har ikke hatt umiddelbare planer om det. Vi må få kunne kalle produkter det folk flest kaller produktene våre. Så får vi se hva vi gjør videre. Det viktigste var å få bekreftet at dette ikke er et gyldig varemerke. Det er kjernen i dette. Ingen kan binde opp språket slik, sier han.

– Skal dere feire?

– Vi kommer til å spise potetgull. Og avsenderen kommer til å være Kims og Totenflak, sier Rønning.

Høyesterett har tidligere forkastet en annen potetgull-anke. Maarud har tidligere bedt om en såkalt midlertidig forføyning, det vil si en rettsavgjørelse om at andre ikke kan bruke ordet «potetgull» fram til ankesaken er behandlet.

Borgarting lagmannsrett konkluderte i november 2015 med at det ikke var grunnlag for noen slik midlertidig forføyning, og i mai i fjor kom Høyesterett til samme konklusjon.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå