- Noen har vært ute etter meg

Den idylliske badeferien med familien i Hellas fikk en brå slutt, da byggmester Harald Langemyhr (43) fikk sjokkbeskjeden: Han og fire andre er siktet for grovt bedrageri og forsøk på bedrageri for til sammen 28 milioner mot Oslo kommune.

Torsdag slo politiet til mot lokalene hans i Tønsberg, og i går ble tre av hans ansatte fengslet i Oslo, siktet for medvirkning til millionbedrageri. Langemyhr ble etterlyst, og i dette intervjuet med VG forteller byggmesteren at han er villig til å reise hjem og ta opp kampen for sin uskyld.

Les også: Langemyhr avbryter ferie i Hellas

Les også: Kommer til Norge søndag

- Millionene har rent ut på Økern sykehjem i Oslo på grunn av kommunal inkompetanse, ikke bedrageri, mener byggmester Harald Langemyhr.

- Det har vært helt planløst, med rundt 100 tilleggsarbeider. Vi har ikke bedratt noen, men renoveringen har blitt mye dyrere enn planlagt, fordi alt har blitt forandret underveis, sier bedragerisiktede Harald Langemyhr (43) fra Tønsberg.

Han føler at firmaet hans er blitt en prinsippsak for fagbevegelsens kamp mot sosial dumping, og at han har blitt offer for en bakvaskelseskampanje utført av noen nåværende og tidligere ansatte. Årsaken skal ligge i den tidligere saken, med for lange arbeidstider og for lav lønn for de polske arbeiderne.

- Noen har vært ute etter meg, og forsøker å verve andre. Det går e-poster over hele Polen om at de vil tjene på å knekke meg, sier Harald Langemyhr.

Les også: Bygger ny luksusbolig

Les også: Solgte huset til 11 millioner

Rystet

Nå vil han reise hjem fra ferie i Hellas søndag eller mandag, i et forsøk på å rydde opp. Langemyhr er rystet over at en polsk personalkonsulent, en polsk formann og tillitsvalgt og nestlederen i firmaet er varetektsfengslet, siktet for bedrageri for 28 millioner kroner.

De fire ble pågrepet under en aksjon mot Langemyhrs selskap i Tønsberg torsdag.

Les også: Tre Langemyhr-ansatte i varetekt

Han vet at han selv risikerer å bli pågrepet og fengslet når han kommer hjem, men vil likevel møte politiet raskest mulig.

- Jeg stiller opp uansett, mine tre ansatte sitter fengslet helt grunnløst. Dette er det verste jeg har opplevd i mitt yrkesliv, sier Harald Langemyhr.

Langemyhrs firma skulle i utgangspunktet renovere Økern sykehjem i Oslo innvendig. Nå har de i tillegg byttet hele taket og gjort om hele fasaden utvendig. Viktige arbeider, som brannsikker oppdeling var ikke planlagt, og måtte tas underveis, ifølge Langemyhr.

Ekstremt stille

Da de brakk opp et gulv, oppdaget de at det var 200 kjellerboder tilhørende en naboblokk under, som det tok to uker å tømme før arbeidet kunne gå videre. Arbeidet måtte foregå ekstremt stille, fordi deler av sykehjemmet var i bruk under arbeidet. Gamle Økern sykehjem skal ifølge Langemyhr ha vært i vesentlig dårligere forfatning enn det som var forutsatt, da de inngikk avtalen med kommunen.

- Murpussen datt av veggene når vi skulle male innvendig, sier Langemyhr.

Renoveringen var kontraktfestet til rundt 20 millioner, tilleggsarbeidene skal ha kostet omtrent like mye.

- Alt ble planlagt underveis, under enormt tidspress. Nå sitter vi med skylden for kommunens planløshet, mener Harald Langemyhr.

Ikke mulig

Ifølge Harald Langemyhr har det bare vært konflikt med kommunen om 700 arbeidstimer, verdt rundt 250 000 kroner. Alt annet arbeid har vært kontrollert og godkjent av kommunens byggeleder underveis.

- Det hadde ikke vært mulig å gjennomføre et slikt bedrageri vi er klandret for. De var på byggeplassen nesten hver dag, telte arbeidere, sjekket navn og gikk gjennom timelister, sier Harald Langemyhr.

Påtalemyndigheten mener det har vært trikset med timelistene, blant annet slik at arbeid utført på Langemyhrs villa i Tønsberg har blitt fakturert Oslo kommune.

- Det er bare tull, sier Harald Langemyhr.Det skal finnes et vitne som har kommet med en konkret historie om dette overfor revisjonsfirmaet PricewaterhouseCoopers (PWC), som har gransket Langemyhr for Oslo kommune. Ifølge Langemyhrs advokat John Gulbrandsen er vedkommende ikke avhørt av politiet.

Det skal dreie seg om et arbeid utført på et snekkerverksted Langemyhr eier i Tønsberg, der arbeideren skal ha forklart at han ble bedt om å endre timelisten så arbeid gjort på Langemyhrs villa fremsto som arbeid for Økern sykehjem.

- Arbeiderne gjør jobben og leverer timelister, de har ikke noen innsikt i hvordan det blir fakturert, sier Harald Langemyhr.

Flere nyheter fra E24

På forsiden nå