Ola Rollén frifunnet igjen i lagmannsretten – nok et nederlag for Økokrim

Den svenske næringslivslederen Ola Rollén, som er sjef i det svenske teknologiselskapet Hexagon, er i Borgarting lagmannsrett frikjent for ulovlig innsidehandel.


<p>Ankesaken mot Hexagons direktør Ola Rollén (innfelt) gikk i Borgarting lagmannsrett gjennom mai i år. På bildet advokat Christian Fredrik Bonnevie Hjort og advokat Knut Bergo (t.h.). </p>

Ankesaken mot Hexagons direktør Ola Rollén (innfelt) gikk i Borgarting lagmannsrett gjennom mai i år. På bildet advokat Christian Fredrik Bonnevie Hjort og advokat Knut Bergo (t.h.). 

Det ble klart da dommen ble avsagt onsdag. Frikjennelsen er det andre strake nederlaget for Økokrim, etter at Rollén også i Oslo tingrett ble blankt frikjent for anklagene mot ham.

– Frifinnelsen i to rettsinstanser bekrefter at Økokrims tiltale mot Rollén var grunnløs og aldri skulle ha vært tatt ut. For Rollén har denne saken vært en stor personlig belastning. Han håper at lagmannsrettens dom nå setter punktum for Økokrims anklager mot ham, sier Rolléns advokater, Christian B. Hjort og Knut Bergo, i en uttalelse onsdag kveld.

Økokrim vil nå vurdere om de skal anke frifinnelsen.

– Påtalemyndigheten må nå gå nøye gjennom dommen og vurdere om vi skal anke den, sier førstestatsadvokat Marianne Bender, i en pressemelding.

Dissens

«Lagmannsretten er under dissens 6–1 kommet til at Rollén frifinnes for misbruk av innsideinformasjon om status i forhandlingene om en rettet emisjon i Next», heter det i dommen.

På to andre punkter er lagmannsretten enstemmig i sin frifinnelse. Det gjelder punktet om misbruk av innsideinformasjon om Nexts avtaleprosess med en oppfinner om royalty og aksjesalg.

Videre er lagmannsretten enstemmig kommet til at Rollén frifinnes for misbruk av innsideinformasjon om mulig kursøkning i Next relatert til publiseringen av en storkunde.

Økokrim mente Rollén hadde innsideinformasjon da han i oktober 2015, på vegne av investeringsselskapet Greenbridge, kjøpte aksjer i det børsnoterte selskapet Next Biometrics Group AS.

Les også: (+) Funcom-sjefen snudde et selskap i krise. Nå vil han vokse igjen – uten å måtte sparke sine egne venner

Opp over åtte prosent

Et par dager etter Rolléns aksjekjøp senere sendte Next ut børsmelding om en rettet emisjon, som bidro til å sende selskapets aksjekurs opp over åtte prosent på Oslo Børs.

Økokrim startet etterforskning på bakgrunn av en anmeldelse fra Finanstilsynet.

Rolléns advokater hevdet på sin side at svensken ikke hadde innsideinformasjon, og dessuten at han ikke var skyldig i ulovlig innsidehandel uansett.

– Da Rollén handlet aksjene, hadde han ikke fått noen opplysninger om at Next var villig til å gjennomføre en slik emisjon, sa Rolléns advokat Christian B. Hjort før saken gikk i tingretten.

Hjort fremholdt dessuten at Rollén hadde gjennomført hele aksjekjøpet før emisjonen ble vedtatt.

Varetektsfengslet

Økokrim anket frikjennelsen i tingretten i mai i fjor.

Tingretten konkluderte med at «det er overveiende sannsynlig at Rollén ikke hadde innsideinformasjon da han på vegne av Greenbridge handlet aksjer i Next».

Rollén ble lørdag 29. oktober 2016 varetektsfengslet i én uke i forbindelse med etterforskningen, men ble løslatt etter at varetektsfengslingen løp ut, da Økokrim ikke lenger mente det forelå noen bevisforspillelsesfare.

Ankesaken ble avsluttet i lagmannsretten 29. mai i år.

Rollén har vært toppsjef i det svenske teknologiselskapet Hexagon siden år 2000.

Foruten uken hvor Rollén satt i varetekt, har han fortsatt i rollen som administrerende direktør hos Hexagon mens etterforskningen har pågått.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå