– Det skled helt ut

I årene som ledet opp til forrige ukes Økokrim-pågripelser rådet en kultur som gradvis ble mer kynisk og rå i Nordic Securities, ifølge personer som jobbet der.


<p><b>GRÜNDERNE:</b> Erik Egenæs og Endre Tangenes (til høyre) startet Nordic Securities i 2009. <b><br/></b></p>

GRÜNDERNE: Erik Egenæs og Endre Tangenes (til høyre) startet Nordic Securities i 2009.

Flere av kildene sier Nordic Securities og dets gründerne, Erik Egenæs og Endre Tangenes, fremsto tillitvekkende og seriøse da de først ble ansatt.

Det bergensbaserte meglerhuset ble etablert i 2009, og fikk året etter konsesjon til å selge finansprodukter og gi investeringsråd.

– De prøvde å bygge noe, var ambisiøse og hadde en gründerånd. Men så skjedde det et eller annet, forteller en person som jobbet i meglerhuset i flere år – og som i likhet med andre krevde anonymitet for å snakke med E24.

– Ble helt pengekåte

Finanstilsynet inndro konsesjonen til Nordic Securities og gikk til politianmeldelse i fjor.

Etter en omfattende Økokrim-aksjon i forrige uke, med razzia mot adresser både i Oslo og Bergen, er flere personer i meglerhuset nå siktet for økonomisk kriminalitet.

E24 har ikke fått bekreftet hvem dette er. Personene stiller seg uforstående til siktelsene, ifølge deres forsvarere i Advokatfirmaet Elden, som også representerer selve selskapet.

Advokatene har fått lese påstandene som rettes fra tidligere ansatte i denne saken.

– Nordic Securities tar avstand fra det som fremkommer i artikkelen, skriver advokat Tony A. Vangen i en e-post til E24.

I tilsynets anmeldelse står det at selskapet «utelukkende har vurdert sine egne interesser i å etablere og opprettholde kundenes overdrevne verdipapirhandel, og derved maksimere sine egne inntekter».

– Det skled helt ut. De ble helt pengekåte, sier en tidligere ansatt om selskapets ledelse.

– Full på jobb

En annen kilde som jobbet i meglerhuset forteller om unge og helt uerfarne personer som handlet for millionbeløp.

– De ble rekruttert så å si rett fra skolebenken. De fikk ikke særlig opplæring, og det var høy turnover, sier han.

Ifølge Finanstilsynet var flere av disse unge meglerne deltidsansatte.

– Vi hadde en episode hvor en megler var tydelig beruset på jobb og handlet for store beløp. Det var helt forkastelig, fortsetter kilden.

I Finanstilsynets anmeldelse, som E24 har fått tilgang på, heter det at kunders spørsmål om status på deres plasseringer «ble tidvis ignorert».

Når kunder uttrykte frustrasjon over penger som var tapt, skal meglerne ha beroliget ved å si ting som: «du har vært spesielt uheldig» og «vi må være med på rekylen som snart kommer».

Tidligere ansatte beskriver et voldsomt kurtasjejag blant meglerne.

Det fortelles om hyppige kjøp og salg, hvor meglere ofte hadde dagsposisjoner uten annen hensikt enn å hente ut gebyrer fra plasseringene.

– Overlatt til oss selv

Men de innbringende gebyrene preget også meglerstabens investeringsvalg, ifølge E24s opplysninger.

Som andre meglerhus hadde Nordic et eget analytikerteam, som daglig ga sine kjøp- og salgsanbefalinger til meglerne.

Men ifølge E24s kilder ble disse anbefalingene ofte ikke fulgt, i det meglerbordet for det meste opererte på egen hånd.

– Vi ble overlatt til oss selv uten særlig god kontroll, sier en tidligere megler.

Tyske derivater med høy risikogiring skal ha vært en tilbakevendende favoritt, ettersom disse instrumentene kunne omsettes hyppigere, og dermed gi høyere kurtasje.

– Det gikk over stokk og stein. Det var alltid et kurtasjefokus, sier en kilde.

Og ifølge Finanstilsynet var konsekvensen at så mye som 90 prosent av Nordic-kundene gikk på tap.

Saken fortsetter under annonsen.

Gebyrenes innhugg i investorenes kapital gis som en viktig forklaring, men ifølge tilsynet ble tapene desto større av at plasseringene ofte var lånefinansiert.

Avfeier gebyr-fremstilling

Gjennom sine advokater bestrider Nordic Securities det kyniske kurtasjejaget som beskrives av E24s kilder og rapporter fra Finanstilsynet.

– Når det gjelder påstandene, som er gjentatt flere ganger i media de siste dagene, om at kundene betalte en daddelverdig høy prosentmessig kurtasje/gebyr på transaksjonene, så er dette sammenlignet med innskutt kapital fra kunden, skriver selskapets forsvarer Tony A. Vangen i en e-post  til E24.

– Dette blir en gal tilnærming og må nyanseres, skriver han videre.

– Prosentmessig kurtasje/gebyr må sammenholdes med den totale eksponerte posisjon, og ikke kun den innskutte kapital. Dette kan for tankens skyld sammenlignes med dokumentavgift ved kjøp av bolig. Dersom man sammenligner dokumentavgiften med innskutt egenkapital, fremfor boligens verdi, vil også dette forholdstallet bli svært høyt. Det er viktig at også slike nyanser fremkommer når saken først omtales, fortsetter advokaten.

– Utover dette har vi ingen flere kommentarer til de anonyme uttalelser.

På forsiden nå