Pionerdykkerne fra Nordsjøen: Får saken opp i Strasbourg

Etter å ha tapt flere saker mot den norske staten får pionerdykkerne fra Nordsjøen opp saken sin for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

GIR IKKE OPP: De tidligere nordsjødykkerne tar saken sin helt til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg etter å ha tapt i Høyesterett. Her er en av dykkerpionerene Magn Muledal fra tiden da han var aktiv dykker i Nordsjøen.
GIR IKKE OPP: De tidligere nordsjødykkerne tar saken sin helt til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg etter å ha tapt i Høyesterett. Her er en av dykkerpionerene Magn Muledal fra tiden da han var aktiv dykker i Nordsjøen.

Partene er innkalt til et rettsmøte i Strasbourg i september, skriver Aftenposten.

– Verdens rikeste land, nobelnasjonen Norge, må se det som svært pinlig at velstanden er tuftet på menneskerettighetsbrudd av så alvorlig karakter at det blir belyst i internasjonale domstoler, sier Henning O. Haug i interesseorganisasjonen Offshore Dykker Unionen (ODU) til avisa.

Dykkernes kamp mot staten har pågått i en årrekke. De har krevd erstatning for helseskadene som så mange pådro seg i den tidlige fasen av oljeeventyret i Nordsjøen, fra slutten av 1960-tallet og fram til 1990.

Dykkerne vant i Oslo tingrett i 2007, og tre dykkere ble tilkjent erstatningsbeløp på 3, 5 og 6 millioner kroner, noe som kunne dannet et mønster for nærmere 250 andre pionerdykkere.

Men staten anket og vant først i lagmannsretten i 2008 og deretter i Høyesterett året etter. Ingen nektet for at dykkerne hadde pådratt seg helseskader, men staten som ikke hadde vært arbeidsgiver eller oppdragsgiver i dykkervirksomheten, ble av Høyesterett ikke ansett som sittende med erstatningsansvaret.

Mens partene forbereder seg til rettsmøtet i Strasbourg til høsten, forhandles det i kulissene om å finne en politisk løsning, skriver avisa.

LO-forbundet Industri Energi vil gi dykkerne ytterligere 25 grunnbeløp i folketrygden, drøyt 2 millioner kroner, for å få saken ut av verden. Da vil dykkerne komme opp på samme nivå som soldatveteraner fra utenlandsoppdrag.

– Det er en skamplett for Norge at vi ikke for lengst har funnet en løsning for disse dykkerne, sier forbundsleder Leif Sande.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå