Rammer USAs jøder

Jødiske lag og foreninger over hele USA rammes spesielt hardt av Madoff-skandalen.

Amerikanske jøder har vært velsignet med enorme veldedige gaver og god avkastning på investerte penger, men treffes nå knallhardt både av børsfall og Bernard Madoff-skandalen, som særlig rammet mange jødiske investorer og foreninger. I tillegg til sine sentrale verv i New Yorks finansverden, var Madoff en synlig figur i jødiske miljøer og vant der manges tillit, før gigantsvindelen på opp mot 50 milliarder dollar ble avslørt sent i fjor.

–Det jødiske samfunnet i USA har trolig tapt 30 prosent av sin rikdom, og vi har ingen anelse om hvordan vi skal kutte kostnadene med 30 prosent, sier Jonathan Sarna, historieprofessor på Brandeis-universitetet.

Paraplyorganisasjonen Combined Jewish Philanthropies i Massachusetts bestemte seg i forrige uke for å kutte utbetalingene til lokale lag og foreninger med 15 prosent neste år, etter at organisasjonen allerede har kuttet med like mye og sagt opp hver tiende ansatt, skriver avisen Boston Globe.

Organisasjonen har de siste årene hentet inn over en kvart milliard kroner i bidrag årlig, og viderefordelt penger til skoler, synagoger, arbeidsmarkedsprosjekter og skolefritidsordninger.

I tillegg holder vanligvis rundhåndede filantroper mer igjen på pengegavene, og myndighetene har kuttet i overføringene.

–Det var en boble av rikdom, og den filantropiske pengestrømmen inn til jødiske institusjoner var storartet. Men nå får vi en rekalibrering som kommer til å få dramatiske konsekvenser for hvordan det jødiske samfunnet vil se ut, vi vil få se hvilke institusjoner som kan overleve og fornye seg selv, og hvilke som ikke klarer det, sier rabbineren Daniel L. Lehmann til Boston Globe.

Les også:

Les flere E24-nyheter

På forsiden nå