Rolling Stones knuste den norske stat i retten

No Satisfaction for den norske stat. De tapte så det sang da selveste Rolling Stones gikk til søksmål.

<p><b>GRUNN TIL JUBEL:</b> Rolling Stones, her representert ved vokalist Mick Jagger, har beseiret selveste Sentralskattekontoret for utenlandssaker i Oslo tingrett.<br/></p>

GRUNN TIL JUBEL: Rolling Stones, her representert ved vokalist Mick Jagger, har beseiret selveste Sentralskattekontoret for utenlandssaker i Oslo tingrett.

Gjennom sine advokater saksøkte det ikoniske rockebandet Sentralskattekontoret for utenlandssaker.

Bakgrunnen er uenighet om skattleggingen etter to konserter bandet holdt i Bergen og Oslo i 2006 og 2007.

- Dette er et skikkelig mageplask for myndighetene, som har brukt fire år på saken, sier advokat Thor Leegaard til E24. Han representerte bandet og deres samarbeidspartneres interesser i tingretten.

Det som fikk Stones-advokatene til å oppføre seg som Wild Horses og gå til søksmål, var skattemyndighetenes vedtak om at honoraret de norske arrangørene betalte Rolling Stones turnéprodusent WPC Piecemeal skulle skatteføres også hos selskapene RST og RSTE Company.

Brown Sugar

<p><b>DANSET SOM MICK?</b> Advokat Thor Leegaard kunne smile etter at hans berømte klienter vant over skattemyndighetene. Men om han feiret med å høre på Stones, ville han ikke svare på: - Hehe, ingen kommentar.<br/></p>

DANSET SOM MICK? Advokat Thor Leegaard kunne smile etter at hans berømte klienter vant over skattemyndighetene. Men om han feiret med å høre på Stones, ville han ikke svare på: - Hehe, ingen kommentar.

Dette er selskaper eid av Rolling Stones’ bandmedlemmer, som nok mener Oh Baby, We got a good thing goin’.

Det var med RST og RSTE de norske arrangørene Bergen Live og Gunnar Eide forhandlet da bandet ble booket til Norge.

I kontraktene med RST og RSTE måtte de norske arrangørene forplikte seg til å forhandle med WPC om produksjon av konsertene.

WPC Piecemeal er eid av den New York-baserte advokaten Sam Feingold, som også er advokat for Stones-medlemmene og skatterådgiver for RST og RSTE.

Sympathy for The Devil

Sentralskattekontoret for utelandssaker, og skatteklagenemnda som også har hatt saken på sitt bord, mener honorarene betalt til WPC Piecemeal skulle inngå som en del av bruttoinntekten til RST og RSTE Company – og at det dermed skulle betales 15 prosent artistskatt også av disse pengene. Let it bleed...

WPC på sin side mener norske skattemyndigheter er Out of our heads, og at de ikke driver med artistvirksomhet, og at deres produksjonstjenester ikke kan rammes av artistbeskatning.

- Reglene sier at artister skal betale artistskatt av bruttoinntekten av det de tjener i Norge. Neste spørsmål er om de som leverer scene, lys og lyd skal skattelegges på samme måte, sier Thor Leegaard. 

(...saken fortsetter under bildet)

<p><b>LEGENDER:</b> The Rolling Stones består i dag av Charlie Watts (fra venstre), Keith Richards, Mick Jagger og Ronnie Wood.<b><br/></b></p>

LEGENDER: The Rolling Stones består i dag av Charlie Watts (fra venstre), Keith Richards, Mick Jagger og Ronnie Wood.

- I utgangspunktet skal de ikke det. Skattemynsighetene hevdet imidlertid ettersom det var avklart hvem som leverte produksjonen i dette tilfellet, så var dette å anse som en pakkeløsning. Det bestred vi. Det er ikke grunnlag for å hevde det med bakgrunn i norsk rett eller skatteavtalen med USA. Heldigvis var retten enige med oss, sier den norske Stones-advokaten.

Dirty work

Staten mente imidlertid at rockestjernene og deres samarbeidspartnere Play with fire og utviste Sticky Fingers. De anførte i retten at WPC i praksis var underleverandør, og at deres honorar dermed utgjorde en del av bruttopakken.

«De ulike elementene utgjør et samlet hele», sa de i rettssalen.

Biggest Mistake, tenkte de kanskje på dommerbordet?

Rettens konklusjon var i hvert fall at WPC er uavhengig av RST, RSTE og Rolling Stones. «Selv om argumentasjonen til staten ligger nær opp til at det har funnet sted en uakseptabel skatteomgåelse, er det ikke anført at det er grunnlag for gjennomskjæring. Med dette som utgangspunkt er det vanskelig for retten å se at det er hjemmel for å anse honorarbeløpene til WPC som inntekt innvunnet av RST og RSTE», skriver Oslo tingrett i dommen.

You can't always get what You want

Retten listet også opp hvordan de mente tingene burde ha vært løst: «Grunnen til at WPC ikke har fått full betaling fra arrangøren skyldes at arrangøren trakk artistskatt i vederlagene til både WPC og RST/RSTE. Det riktige ville vært at artistskatten ble trukket kun av vederlaget til RST og RSTE, etter at beløpet som var gitt i honnorar til WPC var tatt med i trekkgrunnlaget».

Dermed er det foreløpig et tilfelle av Its all over now, med mindre staten bestemmer seg for å Try a Little Harder og anke.

- Min klient har ennå ikke tatt en bestemmelse. Spørsmålet vurderes nå, og vi vil bruke fristtiden før vi bestemmer oss, sier sentralskattekontorets advokat Jon Vinje.

Dommen endte med at myndighetenes vedtak må oppheves, og at det blir ny behandling hvor inntektene til WPC ikke skal tas med i bruttogrunnlaget til RST og RSTE.

Don’t Look Back, med andre ord.

Staten ved Sentralskattekontoret er vireklig mellom A Rock and a Hard place, de må også betale 216.000 kroner i saksomkostninger. Hot rocks!

FORESLÅ DIN SPILLELISTE! Hva med deg, kjære E24-leser, hvilke Rolling Stones-låter liker du? Lag din egen spilleliste i kommentarfeltet under!


På forsiden nå