Saksøker staten etter selskapstyveri

Med et brev til Brønnøysundregistrene ble selskapet Bygg og Bolig stjålet fra eieren. Nå saksøkes staten for dårlige rutiner.

- Hvorfor i all verden skal man rane en bensinstasjon når det er enklere å stjele et selskap, sier advokat Helge A. Tryti til Dagens Næringsliv (DN).

Ved å sende inn en fiktiv generalforsamlingsprotokoll til Brønnøysundregistrene kunne en 53 år gammel tidligere forretningsmann overta kontrollen over selskapet Bygg og Bolig AS, og i løpet av noen få dager overføre selskapets utbyggingseiendom til seg selv og sin kone, ifølge DN.

Både mannen og hans kone er dømt til å betale over en million kroner i erstatninger til selskapet de forsøkte å overta. Mannen er imidlertid slått konkurs, og hans kone er begjært konkurs.

Advokat Tryti, som representerer Bygg og Bolig, krever derfor at staten skal dekke selskapets tap.

- Det er helt utrolig at det ikke er noen rutiner for kontroll om det faktisk foreligger fullmakt fra aksjonærene når en generalforsamlingsprotokoll med styreendringer i aksjeselskaper blir behandlet. Dette betyr at hvem som helst kan lage en protokoll og hevde de har fullmakt, og dermed stjele hvilket som helst selskap. Når noen overtar firmaet på denne måten kan de eksempelvis tømme selskapets bankkonto, sier Tryti til DN.

Underdirektør Sverre Hovland i Brønnøysundregistrene sier til DN at det tidligere registrerte styret i et selskap nå straks blir varslet om det meldes om omfattende endringer i et selskap.

Les flere nyheter på E24.no

På forsiden nå