Sendte 20 millioner til ghanesisk «kjæreste»

Mange nordmenn blir lurt av afrikansk datingsvindel.

Økokrim får én til to henvendelser i uken fra norske menn som er lurt til å overføre penger til "kjærester" i Ghana de har truffet på nettet. Bak "kjærestene" står hardkokte kriminelle.

- Dette er organisert kriminalitet med tøffe bakmenn. De samme aktørene står bak afrikanske prostituerte i Oslo, menneskehandel, narkotikaomsetning og våpenhandel. Kvinnene som deltar, er stort sett presset til å være med, forteller Anne Dybo på desken i Økokrim.

Hun mottar og behandler henvendelser om investeringsbedragerier som blant annet "Nigeria-brev". Økokrim etterforsker ikke disse sakene, men gir råd til involverte og formidler informasjon til politikolleger internasjonalt.

Det dreier seg om bander av kriminelle, stort sett nigerianere, ofte med base i London, Amsterdam eller Sør-Afrika.

Honningfelle

"Honeytrap fraud" kalles fenomenet, som har skutt fart med datingsider på nettet de siste årene. Men også via Facebook og andre møteplasser florerer denne formen for kriminalitet. Dating-svindel med afrikanske damer er for tiden den mest populære metoden som utlendinger benytter seg av. "Kjæresten" ber om penger til ulike forretningsideer som skal gi kjempeavkastning. Det er mest menn som går på, men også enkelte norske kvinner lar seg lure. På bildene ser de mannlige "kjærestene" ut som italienske fotomodeller.

"De lures først i kjærlighet og drives videre av sin grådighet". Anne Dybo, Økokrim

Dybo forteller at bakmenn og kjærester oftest er fra Ghana eller Nigeria. De innledende runder av nettdatingen foregår i en "førstelinje", der svindlere dikter opp en "love profile" på en ghanesisk dame. Senere sendes bilde av en flott kvinne. Først når det begynner å bli "alvor" kobles en konkret "kjæreste" inn, og hun behøver ikke være identisk med damen på bildet.

Store summer

En rekke forelskede nordmenn har sendt både 3 og 4 millioner kroner, forteller Dybo. "Verstingen" har sendt over 20 millioner, og fortsetter å sende penger, til tross for Økokrims advarsler. Norske menn reiser også til "kjæresten" i Ghana, og møter ifølge Dybo et bra organisert oppsett, som dette:

- De treffer både "kjæresten" og broren til presidenten og blir vist rundt i en gullgruve de kan få del i og får noen gullprøver med hjem...

Det ligger mange personlige tragedier bak disse sakene. Venner, familie og banker har ofte lånt ut store beløp, og det er de som til slutt tar affære. Det eneste de forsmådde kan gjøre når de våkner opp i honningfellen er å trekke seg tilbake og anse pengene som tapt, mener Dybo.

Å reise ut etter pengene sine kan være farlig.

Følg E24 på Facebook

På forsiden nå