Økokrim om Sevan Drilling-siktelsen: – Gjelder meget høye beløp

Flere politidistrikt har bistått Økokrim for å komme til bunns i om riggselskap i Norge har begått korrupsjon for å sikre kontrakt med Petrobras i Brasil.


<p><b>ETTERFORSKER:</b> Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim, her avbildet under Yara-rettssaken.</p>

ETTERFORSKER: Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim, her avbildet under Yara-rettssaken.

– Vi har fulgt saken fra sidelinjen en god stund, på grunn av etterforskningen i Brasil som jo har vært offentlig kjent, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland til E24.

Hun leder korrupsjonsetterforskningen i Økokrim, og sier hun er glad for riggselskapenes uttalte samarbeidsvilje.

– Både Sevan Marine og Sevan Drilling har sagt at de ønsker å samarbeide med Økokrim. Det ser vi positivt på, og forhåpentligvis vil det gjøre det enklere å finne ut hva som har skjedd, sier Djupesland.

Etter at mørket senket seg sent fredag i forrige uke, sendte riggselskapet Sevan Drilling ut melding om at de var siktet for korrupsjon av Økokrim.

Tidligere samme dag gikk Økokrim til aksjon mot selskapets lokaler i Oslo.

– Det var naturlig å aksjonere fredag fordi vi visste at Sevan Marine ville offentliggjøre konklusjonen av denne granskningsrapporten, forteller Djupesland.

Betalinger frem til i år

Hun vil ikke tidfeste akkurat når Økokrim startet etterforskningen.

Sevan Marine meldte i juni at de hadde igangsatt en ekstern gransking av saken, noe også Sevan Drilling varslet i sin kvartalsrapport for andre kvartal.

Siktelsen mot Sevan Drilling er, ifølge selskapets børsmelding om saken, knyttet til utbetalinger gjort mellom 2012 og i år, i forbindelse med selskapets kontrakt om utleie av borerigger til Petrobras.

Disse riggene ble utleid i perioden 2005 til 2008 da virksomheten i Sevan Drilling var en del av Sevan Marine.

Sevan Marine offentliggjorde fredag at en ekstern granskningsrapport utført av advokatfirmaet Selmer var oversendt Økokrim.

«Hovedkonklusjonen i rapporten fra Selmer er at det er mer sannsynlig enn ikke at uregelmessige utbetalinger fant sted knyttet til tildeling av kontrakter i den aktuelle perioden fra Petrobras til Sevan for Sevan Piranema, Sevan Driller og Sevan Brasil», skriver Sevan Marine i en børsmelding.

– Meget høye beløp

Ifølge Dagens Næringsliv er det en brasiliansk agent ved navn Raul Schmidt Felippe Junior som Økokrim mistenker riggselskapet har bestukket med et «titall millioner» kroner. 

– Jeg kan bekrefte at mistanken knytter seg til utbetalinger som har gått via en agent i forbindelse med inngåtte kontrakter i Brasil og Petrobras, sier Djupesland, som ikke ønsker å si agentens navn.

– Hvor store mener dere disse utbetalingene har vært?

– Mistanken gjelder meget høye beløp, uten at jeg vil gå ut med noe konkret tall. Det er imidlertid viktig å understreke at dette kun er mistanker. Etterforskningen vil forsøke å klargjøre pengestrømmer og andre viktige faktum i saken. Så skal vi vurdere om det har skjedd noe straffbart, sier Djupesland.

Har fått bistand fra flere politidistrikt

Aksjonen mot Sevan Drilling i Oslo er ikke den eneste i korrupsjonssaken. Djupesland sier Økokrim i sin aksjonsfase har fått bistand fra flere lokale politidistrikt.,

– For å innhente informasjon som kan belyse saken, ransaket vi en rekke adresser fredag, både i Oslo og andre steder i landet, sier Djupesland.

– Hvilke andre steder?

– Det er ikke naturlig å opplyse om den typen detaljer, svarer førstestatsadvokaten.

– Etterforsker dere flere norske selskap?

– Det kan jeg heller ikke si.

– Har dere fått henvendelse fra brasiliansk politi?

– Nå er vi helt i starten av etterforskningen, og da synes jeg ikke det er riktig å kommentere hvilke land vi eventuelt samarbeider med, sier Djupesland.

Mandag skrev Dagens Næringsliv at Sevan Drilling-gründer Arne Smedal sier han er siktet i saken. Økokrim har ikke villet bekrefte eller kommentere dette overfor E24.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå