Skrev falske fakturaer hjemme

- Det ville jo være rart å gjøre det på jobb, sier Frank Murud.

Tirsdag startet Frank Murud sin forklaring i straffesaken mot ham i Oslo tingrett. Murud er den første av de fire tiltalte i saken som avgir sin forklaring til retten.

Les også: Vil gi strafferabatt

Murud startet sin forklaring med å fortelle om hvordan han kunne tappe sin tidligere arbeidsgiver Neas AS for millioner av kroner. Tappingen skjedde i perioden 1999 til høsten 2003, før Murud ble ansatt i Oslo kommune.

Ifølge tiltalen skal Murud gjennom fiktiv fakturering tappet Neas for 9,2 millioner kroner. Murud hevdet selv i retten at mye av fakturering gjaldt reelle oppdrag, og at rundt 4 millioner kroner var fiktivt.

Les også: - Tapte penger på aksjesalg

Fakturaene ble skrevet ut på fakturablanketter fra selskapet Ockerbygg, som er kontrollert av Muruds medtiltalte Horst Werner Ockernahl.

Skrev hjemme

- De første fakturaene fikk jeg av Ockernahl. Det var blankofakturaer. Det som ble skrevet på dem ble påført av meg, forklarte Murud til retten.

- Hvor skrev du fakturaene? spurt aktor Carl Fredrik Fari.

- De skrev jeg hjemme. Det ville være rart å gjøre det på jobb, svarte Murud.

Den tidligere eiendomssjefen i det kommunale selskapet Undervisningsbygg er tiltalt for grov korrupsjon, grov utroskap og dokumentforfalskning.

Hvordan var det mulig?

Tappingen av Neas utgjør en mindre del av tiltalen mot Murud. Tappingen av Undervisningsbygg var nesten ti ganger større.

I forklaringen startet Murud med å forklare hvordan det var mulig å melke det private selskapet for millioner av kroner.

- Til å begynne med var det reelle oppdrag som ble utført, men etter hvert utviklet det seg til oppdrag som ikke ble gjort og fiktive fakturaer, forklarte Murud.

Ifølge Murud var det enkelt å få fiktive fakturaer gjennom systemet. Romslige budsjetter skal ha gjort det mulige å sende inn falske fakturaer uten at noen reagerte. Mange av fakturaene ble skrevet på jobber som var vanskelige å kontrollere.

-Branntetting av ventilasjonsanlegg er for eksempel en jobb som er vanskelig å kontrollere. De aller føreste krabber inn i en ventilasjonssjakt for å sjekke om arbeidet er gjort, forklarte Murud.

E24 følger Muruds forklaring.

På forsiden nå