Terrorsiktet fengslet i åtte uker

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) er i Oslo tingrett varetektsfengslet i åtte uker.

LUKKEDE DØRER: Fengslingsmøtet ble avholdt for lukkede dører mandag.
LUKKEDE DØRER: Fengslingsmøtet ble avholdt for lukkede dører mandag.

Breivik må også sitte i fullstendig isolasjon de første fire ukene, sa tingrettsdommer Kim Heger i Oslo tingrett mandag ettermiddag. Kjennelsen er i tråd med politiets påstand.

Siktelsen gjelder terrorhandlinger, og retten finner at 32-åringen handlet med såkalt terrorforsett da han sprengte en bombe i Regjeringskvartalet og senere skjøt og drepte rundt 80 ungdommer på Utøya på Ringerike.

Heger viste til forklaringen Breivik kom med i retten der han vedgår å stå bak fredagens angrep. Ifølge Breivik var formålet med terroraksjonen å sende «et kraftig signal til folket og påføre Arbeiderpartiet størst mulig tap for å strupe rekrutteringen.» Han viste til kampen mot «en dekonstruksjon av norsk kultur og masseimport av muslimer».

– Retten finner det ikke nødvendig å behandle siktedes motiv nærmere, sa Heger da han leste opp kjennelsen mandag. Han understreket at også de øvrige bevisene styrker saken mot Breivik, som nekter straffskyld for angrepene.

Retten oppgir faren for bevisforspillelse som den viktigste grunnen til å holde Breivik fengslet.

– Saken krever ytterligere etterforskning uten siktedes påvirkning. Det gjelder blant annet påstander om «ytterligere to celler i vår organisasjon», forklarte Heger.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå