Tiltale: - Lokal fotballtopp begikk økonomisk utroskap

Toppfotballsatsingen til Manglerud Star endte med konkurs. Nå er klubbens tidligere direktør Tom Arne Nyborg tiltalt for grovt økonomisk utroskap.

<p><b>TILTALT</b>: Den tidligere klubbdirektøren i Manglerud Star skal ifølge påtalemyndighetene ha begått grov økonomisk utroskap og forfalsket et dokument, samt e-poster.</p>

TILTALT: Den tidligere klubbdirektøren i Manglerud Star skal ifølge påtalemyndighetene ha begått grov økonomisk utroskap og forfalsket et dokument, samt e-poster.

Andredivisjonsklubben fra Oslo øst satset stort mellom 2008 og 2011.

Papirutgaven til Dagens Næringsliv forteller lørdag om hvordan den da ambisiøse klubben ønsket å bygge eldreboliger, helsesenter, flerbrukshall, parkeringshus og barnehager.

Prosjektene skulle finansiere en toppfotballsatsing som innebar at enkelte spillere skulle kunne tjente opp mot 45.000 kroner i måneden. Treneren fikk en halv million kroner i året.

Suksessen uteble, og Manglerud Star kom aldri høyere enn andredivisjon.

I 2011 gikk klubbens toppfotballsatsning konkurs, sammen med et tilknyttet selskap og en stiftelse som jobbet for å realisere prosjektene.

DN skriver at borapportene etter de tre konkursene forteller om et «omfattende økonomisk samrøre».

«DN baserer seg på en lekkasje hos politiet, og det gjenstår ennå noe arbeid før tiltalen eventuelt oversendes retten», skriver Tom Arne Nyborg i en epost til E24.

DN: - Anslått til 25 millioner kroner

Som et etterspill av dette «samrøret» har påtalemyndighetene nå tatt ut tiltale mot daværende klubbdirektør Tom Arne Nyborg.

Han tiltales for å ha begått grov økonomisk utroskap og for å ha forfalsket ett dokument samt flere e-poster.

  en epost til E24 skriver Nyborg at han bare kan snakke om saken på et generelt grunnlag:

«Som daglig leder jobbet jeg i denne perioden en desperat kamp mot klokken for å redde klubben. Jeg har hele tiden vært tydelig på at verken jeg eller andre personer i Manglerud Star systemet har hatt noen økonomisk vinning på disse transaksjonene».

Han skriver videre:

«Jeg forståelse for at mange er skuffet over ha tapt penger på konkursen, men synes det er synd å bli gjort til syndebukk etter å ha jobbet natt og dag for å forsøke å redde klubben».

<p><b>ADVOKAT:</b> Morten Grønvigh forsvarer tiltalte Tom Arne Nyborg.</p>

ADVOKAT: Morten Grønvigh forsvarer tiltalte Tom Arne Nyborg.

Den økonomiske utroskapen ble anslått til over 25 millioner kroner i siktelsen fra i fjor høst, skriver DNs papirutgave lørdag.

Advokat Grønvigh sier til E24 at han ikke vet hvor avisen har fått denne summen fra.

- Ikke økonomisk vinning

Nyborgs forsvarer Morten Grønvigh sier etterforskningen har konsentrert seg om midler som har gått ut fra Manglerud Star-systemet, men at man ikke har sett i like stor grad på midler som tilføres fra andre «enheter» i systemet.

- Tom Arne Nyborg sto knallhardt på for Manglerud Star i en årrekke for å realisere målene medlemmene og supporterne hadde både for toppidretten og breddeidretten, sier forsvareren til E24.

- Dette gjorde han i en situasjon med begrensede ressurser både til administrasjon og satsing. For å redde klubben og satsingen i en etter hvert anstrengt likviditetssituasjon var det nødvendig å flytte midler mellom ulike enheter i Manglerud Star-systemet. Disse midlene ble brukt for å håndtere regninger og gjeld som truet klubben, uttaler advokaten.

- Dessverre strandet redningsaksjonen på oppløpssiden og det er forståelig at mange er skuffet over å ha tapt penger på konkursen.

- Kan trekke lærdom

Advokat Grønvigh sier at både hans klient og andre klubbledere innen fotballen kan trekke lærdom av at den sportslige satsningen ikke var bærekraftig da opprykket glapp.

- Det er likevel viktig å få frem at ingen privatpersoner har hatt noe personlig økonomisk vinning ved transaksjonene som er foretatt internt i Manglerud Star-systemet, og vi kan ikke se at politiets etterforskning har funnet grunnlag for å påstå dette, sier han.

Strafferammen for grovt økonomisk utroskap er seks år, dokumentfalsk fire år.

E24 har vært i kontakt med Oslo politidisitrikt for en kommentar, ingen der kunne gi uttalelser lørdag formiddag.


På forsiden nå