DN: Embalasjeprodusent spanderte 145 middager på Tines innkjøpssjef

Tine har selv gått til Økokrim grunnet mulige ulovligheter i kontakten med en underleverandør. Dagens Næringsliv skriver at saken dreier seg om Tetra Paks toppselger, som skal ha spandert 145 middager og 246 runder med drikke på Tines innkjøpssjef.


<p><b>SMØRING:</b> Tine har denne uken varslet Økokrim om potensielt straffbare forhold knyttet til emballasjeleverandøren Tetra Pak.</p>

SMØRING: Tine har denne uken varslet Økokrim om potensielt straffbare forhold knyttet til emballasjeleverandøren Tetra Pak.

Ifølge Dagens Næringsliv (krever innlogging) skal emballasjeprodusenten Tetra Paks toppselger over fire år ha spandert middager, drikkevarer, reiser og gaver verdt i overkant av 580.000 kroner.

Dette ifølge reiseregninger og refusjonsskjemaer som DN har fått tilgang til.

E24 har fredag ettermiddag gjentatte ganger prøvd å nå kommunikasjonsdirektør Eva Milton ved Tetra Paks hovedkontor i Sverige for en kommentar.

Overfor DN sier Milton at Tine betalte for reise og losji på reisene. Tine sier på sin side at de har betalt halvparten av utleggene DN viser til.

– En del av jobben

Fredag gikk Tine selv ut og bekreftet at de har varslet Økokrim om mulige straffbare forhold knyttet til en underleverandør.

Tines kommunikasjonsdirektør Lars Galtung fortalte i den forbindelse til E24 at han ikke ville utelukke at Tine kan ha gjort noe galt.

Innkjøpssjefen som DN omtalte har siden sluttet i Tine. Han sier til DN at omfattende kontakt med leverandører var en del av jobben.

– Jeg kan ikke se at  kontakten jeg har hatt med Tetra Pak har vært i konflikt med rollen.

Tetra Pak-selgeren sier at selskapet «har våre rutiner og regler som vi følger».

Tetra Pak har én stor kunde i Norge, nemlig Tine. Det sveitsiske konsernet, som er eid av den svenske Rausing-familien, har levert 19 fyllelinjer til Tine-meierier i Norge de siste årene.

Tine skal granske

Tine gikk fredag morgen altså ut med en pressemelding hvor de sa at de nå skal granske sine leverandørrelasjoner i perioden 2011–2015.

Tine mener forholdene kan være i strid med norsk lov, noe som har ført til at de tok kontakt med Økokrim.

– Tine ser svært alvorlig på de opplysningene som er fremkommet. Vi ønsker åpenhet rundt saken og vil bistå Økokrim med all tilgjengelig informasjon. Vi vil også gjennomgå rutiner for å sikre at våre etiske retningslinjer blir fulgt, skriver konsernsjef Hanne Refsholt i pressemeldingen.

Meierikonsernet legger nå alt til rette for at Økokrim eventuelt kan etterforske forholdet.

Økokrim har bekreftet at de har mottatt den oversendte informasjonen.

– Dette ser vi på som svært alvorlig. Det er derfor vi har gått til Økokrim, for å få en uhildet vurdering av det forholdet. Vi ønsker ikke å ha dette som en sak der det kommer frem at vi har ønsket å skjule noe. Økokrim får eventuelt ta en etterforskning, og vi stiller med all tilgjengelig dokumentasjon og informasjon som de måtte ønske, sier Galtung til E24.

På forsiden nå