«Tobakksdøderne» håper å tjene nye milliarder på mat

USAs beryktede erstatningsadvokater til sak mot matindustrien i nytt gigantsøksmål. 

<p><b>MASSESØKSMÅL:</b> Flere av advokatene som var med i det gigantiske erstatningssøksmålet mot aktører i tobakksindustrien, er igjen samlet. Denne gang er det for å gjøre feilmerkede produkter til livs. Flere internasjonale gigantselskaper er saksøkt, deriblant leskedrikkprodusentene Pepsi og Cola.<br/></p>

MASSESØKSMÅL: Flere av advokatene som var med i det gigantiske erstatningssøksmålet mot aktører i tobakksindustrien, er igjen samlet. Denne gang er det for å gjøre feilmerkede produkter til livs. Flere internasjonale gigantselskaper er saksøkt, deriblant leskedrikkprodusentene Pepsi og Cola.

Den amerikanske advokaten Don Barrett var en av flere advokater som tjente hundrevis av millioner kroner etter å ha fått rekordhøy erstatning fra en rekke tobakksprodusenter tidlig på 2000-tallet.

Nå er de tilbake, etter nesten et tiår med mer beskjedne arbeidsoppgaver, og denne gangen er det matprodusenter Barnett og resten av advokatgruppen saksøker, skriver New Tork Times

Søksmålene hevder at matprodusenter villeder forbrukere ved å feilaktig merke produkter og ingredienser. 

- Det er en forbrytelse - og det gjør det til en forbrytelse å selge dem. Det betyr at disse produktene bør tas vekk fra hyllene, sa advokat Barnett til New York Times.

LES OGSÅ: Lite lam i lammepølser

Og det er ikke smågutter de saksøker: Store aktører som Conagra Foods, Heinz, Pepsi, Coca Cola og General Mills er alle saksøkt.

Aggressivt til verks

Barrett og hans gruppe advokater har tidligere uttalt at de kan komme til å kreve erstatning for feilmerkede produkter som har vært på markedet i fire år, noe som kan bety flere milliarder dollar i erstatningskrav, skulle advokatene få medhold. 

Advokatene har gått aggressivt til verks, og har allerede bedt den føderale domstolen i California om å stanse salget av blant annet salg av Conagra Foods sin matspray, diverse kakaoprodukter og bokstomatene til matprodusenten Hunt.

LES OGSÅ: Nord-Korea ber om matvarehjelp

Pepsi og Coca Cola er saksøkt fordi de har stemplet appelsinjuiceproduktene sine som hundre prosent naturlig, noe advokatene hevder er feil.

Søksmålet har blitt sendt i løpet av de siste fire månedene, og inneholder 25 forskjellige saker som advokatene mener er ulovlig merking av produkter og ingredienser.

Rasende matkjemper

Matprodusentene hevder på sin side at søksmålene er uten hold, og at det hovedsakelig er drevet av advokatenes økonomiske motivasjon.

- Det er vanskelig å ta flere av disse kravene seriøst, for eksempel at en forbruker ble lurt til å tro at at sjokoladepålegg som inneholdt hasselnøtter var sunt for barna, sier advokat Kristen E. Polovoy i advokatfirmaet Montgomery McCrackeno om et søksmål mot Nutella.

LES OGSÅ: - Skaden av den amerikanske tørken er forbigående

- Jeg tror domstolene begynner å se det usannsynlige i mange av disse søksmålene, sier hun. 

LES OGSÅ: 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå