Rekordstore erstatningskrav i Transocean-saken

Skatteadvokatene Sverre E. Koch og Einar Brask vil kreve erstatning på over 10 millioner kroner hver etter at Transocean-saken ble trukket av Økokrim.


<p>MALTA: Her er tre olje- og gassrigger, eid av Transocean, på Malta.</p>

MALTA: Her er tre olje- og gassrigger, eid av Transocean, på Malta.

Sverre E. Koch sier han vil fremme et søksmål mot staten basert på at Økokrim har utvist uaktsomhet ved å føre en sak som ikke var basert på gjeldende rett, skriver Dagens Næringsliv.

Etter elleve år, en tapt runde i retten og kritikk fra Riksadvokaten, trakk Økokrim onsdag hele Transocean-anken, og Økokrim-sjefene beklager overfor de tiltalte.

Nå kommer erstatningskravene.

To erstatningskrav

Sverre E. Koch ble frifunnet i 2014 og har siden fremmet to erstatningskrav. Nå vil han fremme et eget søksmål mot staten på nærmere 10 millioner kroner.

– Det er dypt urettferdig at jeg skal bruke et halvår til på dette. Men jeg vil ikke gi meg. Jeg er ikke så gammel, sier Koch.

Einar Brask i skattefirmaet Ernst & Young vil også kreve kompensasjon fra staten.

– Det vil bli reist krav om erstatning på vanlig måte, selv om beløpene kanskje vil være uvanlige, både når det gjelder sakskostnader og tapt inntekt. Jeg vil anslå at erstatningskravet bare for min egen del vil komme på langt over ti millioner, sier Einar Brask.

 <p>UTE: Ankesaken skulle i utgangspunktet begynne i forrige uke, men ble utsatt da hovedaktor Morten Eriksen ble tatt av saken.</p>

UTE: Ankesaken skulle i utgangspunktet begynne i forrige uke, men ble utsatt da hovedaktor Morten Eriksen ble tatt av saken.

Begynte i 2005

Økokrim mente at dem som tidligere var tiltalt i saken hadde medvirket til å unndra 11 milliarder kroner i skatt.

Unndragelsen skulle ha skjedd i forbindelse med drift og internsalg av tolv borerigger fra virksomheten i Norge til forskjellige selskaper på Caymanøyene. Etterforskningen begynte i 2005.

Økokrim har tidligere påpekt at beløpene savner sidestykke blant straffesaker som omhandler skattesvik i norsk rettshistorie. Transocean-saken er blitt omtalt som norgeshistoriens største skattesak.

Da Transocean-saken ble behandlet i Oslo tingrett juli 2014 ble de tiltalte i selskapet frifunnet på alle punkter.

Ankesaken skulle egentlig begynne i Oslo tingrett i forrige uke, men ble utsatt etter at en forsvarer leverte en innsigelse mot hovedaktoren, Morten Eriksen, sin habilitet.

Eriksen ble tatt av saken.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå