Tromsdal dømmes til seks års fengsel

Den tidligere finansmannen er dømt for totalt elleve forskjellige lovbrudd. Han anker ikke dommen.

<p><b>DØMT:</b> Saken begynte i Oslo tingrett i januar i år, og i dag ble Christer Tromsdal dømt til seks års fengsel.<br/></p>

DØMT: Saken begynte i Oslo tingrett i januar i år, og i dag ble Christer Tromsdal dømt til seks års fengsel.

Christer Tromsdal er dømt til seks års fengsel, for totalt elleve forskjellige lovbrudd. Et og et halvt år av fengselsdommen gjøres betinget, med en prøvetid på fem år, ifølge DN. 

De medtiltalte, tidligere kunsthandler Terje Hvidsten og eiendomskonsulent Anthony Bratli, er også dømt. Hvidsten dømmes til fengsel fire år og seks måneder i fengsel, ett av dem betinget, og Bratli fem års fengsel, med ett år betinget. 

Erstatning

De tre dømmes også til å betale til sammen 21 millioner kroner i erstatning til det svenske eiendomsselskapet Obbhult Invest AS.

Tromsdal er i tillegg dømt til å betale en erstatning på drøyt ni millioner kroner til de skadelidende eller til statskassen, og to millioner kroner til DNB.

Hvidsten er dømt til å betale over fire millioner i erstatning, og Bratli 5,7 millioner kroner i erstatning, i tillegg til erstatningen til det svenske eiendomsselskapet.

De to medtiltalte erkjente ikke straffskyld.

Forsvarerne til Hvidsten og Bratli opplyser til DN at de vil anke dommen. Tromsdal vil ikke anke.

– Han har vendt et nytt blad i livet sitt. Han har hatt et tillitsfullt samarbeid med Økokrim i denne runden. Straffen er helt akseptabel utfra det han ble dømt for. Vi vil også understreke at dette er den eneste lange straffen Tromsdal er dømt til, sier forsvarer Erling Lyngtveit til DN.

Allerede før rettssaken startet i januar varslet Tromsdals forsvarer Erling Lyngtveit at hans klient ville innrømme en rekke grove bedragerier når saken startet.

– Jeg erkjenner straffskyld for medvirkning til at lånene ble utbetalt, svarte Tromsdal etter at aktor Geir Kavlie hadde leste opp de fem første tiltalepunktene mot ham da rettssaken startet.

Videre erkjente han straffskyld for medvirkning til et salg av en tomt i Tvedestrand kommune for 18,5 millioner kroner, og straffskyld for medvirkning til salg av to hoteller i Sverige, som Økokrim mener ble solgt for en langt høyere pris enn verdiene skulle tilsi.

Begynte i 2009

I mars i år la førstestatsadvokat Geir Kavlie ned en påstand om at Tromsdal (46) skulle dømmes til seks års fengsel.

Økokrim startet etterforskning i 2009, med ransakelse av hans leilighet i Bryggegata på Aker Brygge og pågripelse. Der fant politiet en stor del av de dokumentene som straffesaken mot Tromsdal bygger på.

Under ransakelsen mot Tromsdal falt det en bærbar PC ned fra 13. etasje, hvor politiet har greid å rekonstruere 11 prosent av innholdet.

I 2012 ble Tromsdal dømt til seks års fengsel og inndragning av 10,4 millioner kroner i saken. I en tilleggsdom ble han dømt til å betale 27 millioner kroner i erstatning til selskapet Obbhult Invest AS.

Den dommen ble opphevet av lagmannsretten på grunn av inhabil dommer.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå