Vant over staten i skatteliste-sak

Dagfinn Berg (61) mente offentliggjøring av skattelister var krenkende. Nå har Nordhordland tingrett konkludert med at ordningen er i strid med menneskerettighetene.

SEIRET: Dyrlege Dagfinn Berg (61) sto oppført med 1,45 millioner for mye i inntekt. Det førte til at han gikk til sak mot staten, og vant.
SEIRET: Dyrlege Dagfinn Berg (61) sto oppført med 1,45 millioner for mye i inntekt. Det førte til at han gikk til sak mot staten, og vant.

Dagfinn Berg (61) fra Lindås solgte dyreklinikken sin i 2009. Da han i oktober 2010 sjekket omtale av 2009-skatten, oppdaget han til sin store overraskelse at han sto oppført med en inntekt som var 1,45 millioner for høy.

Dette førte til at han ved en feiltakelse fikk en tredjeplass på inntektslisten i Lindås kommune.

Dermed startet en knallhard kamp mot staten, skriver Bergens Tidende.

Følte seg krenket

Berg mener at offentliggjøring av elektroniske, søkbare skattelister på Internett er en krenkelse av privatlivet. Han mener også at denne typen offentliggjøring mangler hjemmel i lov.

Saken havnet i Nordhordland tingrett, som ga ham medhold i at dagens ordning med offentliggjøring av skattelister er ulovlig.

Les også: Skattedirektoratet reagerer på bruk av skattelistene

Bergs advokat, Christian Nicolay Wedler, tror 61-åringen kan ha vunnet nettopp fordi det kan være feil i opplysningene som legges ut.

- Opplysningene underlegges veldig liten kontroll. Dermed kom tingretten frem til at dette var ulovlig og i strid med menneskerettighetskonvensjonens artikkel 8, sier Wedler til BT.

«Mangelfulle rutiner»

I dommen skriver tingrettsdommer Helge Lillebø at det er legitime hensyn bak å offentliggjøre skattelistene, men at det kunne vært gjort på en mer skånsom måte.

Dommeren mener at det i flere sammenhenger var mangelfulle rutiner for å sikre borgernes vern der det er feil, som i 61-åringens tilfelle. Dette kunne vært unngått ved at skatteyteren får tallene til gjennomsyn først, mener dommeren.

Statens advokat, Ole Marius Emberland fra Regjeringsadvokatene, har hele tiden ment at Berg ikke har noen sak. Ifølge BT mener han blant annet at offentlige skattelister gir lojalitet og tillit til skattesystemet og at det gir samfunnskontroll av myndighetene.

Nå frykter Berg at staten vil anke avgjørelsen fra Nordhordland tingrett.

- Jeg skulle ønske jeg var yngre. Nå gjelder det bare å holde seg i live, sier Berg til BT.

Les også:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå