- Nei, valgkomiteen kjente ikke til saken

Valgkomiteen i Yara innstilte Bernt Reitan som styreleder i mai i år uvitende om at Reitans tidligere selskap etterforskes for korrupsjon i USA. 

<p><b>NYVALGT:</b> Bernt Reitans tidligere selskap Alcoa, etterforskes etter korrupsjonspåstander i USA. Valgkomiteen i Yara var ukjent med etterforskningen da Reitan ble ansatt som styreleder og ryddegutt i gjødselselskapet.<br/></p>

NYVALGT: Bernt Reitans tidligere selskap Alcoa, etterforskes etter korrupsjonspåstander i USA. Valgkomiteen i Yara var ukjent med etterforskningen da Reitan ble ansatt som styreleder og ryddegutt i gjødselselskapet.

Bernt Reitan ble styreleder i korrupsjonsrammede Yara for å rydde opp i selskapet. Selv kommer Reitan fra aluminiumsgiganten Alcoa som er under etterforskning av amerikanske myndigheter for korrupsjon, skriver Dagens Næringsliv. 

-Ikke kjent med påstandene

Det er valgkomiteen som finner frem til egnede styrekandidater og innstiller til generalforsamling.

Leder av komiteen Eva Lystad skriver i en epost til Dagens Næringsliv at de ikke var kjent med korrupsjonspåstandene mot Alcoa i USA.

«Nei, valgkomiteen kjente ikke til denne saken, men vi står fast ved at vi gjorde en grundig vurdering», skriver hun.

- Aldri vært involvert

Via informasjonsavdelingen i Yara formidlet Reitan at han aldri har vært involvert i noen uregelmessigheter i Alcoa eller fått tilbud om smøring.

Tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger, ble som følge av skandalen i Yara siktet for grov korrupsjon i forbindelse med etterforskningen av selskapets Libya-virksomhet.

Yaras styre engasjerte i april i fjor advokatfirmaet Wiersholm for å gjennomføre en ekstern gransking i selskapet. Granskingen er nå avsluttet og bekrefter tre forhold, opplyser selskapet i en børsmelding.

LES OGSÅ: Yaras egen rapport bekrefter korrupsjon

– Denne prosessen startet da vi oppdaget uregelmessige forhold som vi varslet Økokrim om. Det er naturligvis skuffende å konstatere at det har forekommet uakseptable betalinger fra Yara, men jeg er samtidig fornøyd med måten vi har håndtert saken på, uttalte konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i juni i år.

LES OGSÅ: 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå